2.000 ευρώ στους πυρόπληκτους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου

Sharing is caring!
0Shares

Μέτρα στήριξης για τους φοιτητές που επλήγησαν από τη φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου, ανακοίνωσε έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης, άμεση στέγασή τους σε ξενοδοχεία της πόλης και μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16:00 στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου, του Πρύτανη, βουλευτών των κομμάτων και φορέων της πόλης, ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

Σε πρώτη φάση, χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ ανά φοιτητή που διέμενε στη Φοιτητική Εστία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Το ποσό θα δοθεί στους φοιτητές τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ)
Ήδη έχει γίνει δεκτή προσφορά ξενοδόχου του Ηρακλείου Κρήτης για τη στέγαση από απόψε και για τις επόμενες μέρες των φοιτητών της Εστίας με ένα συμβολικό ελάχιστο τίμημα το οποίο θα καλυφθεί από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ
Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την στέγαση των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς σε ξενοδοχείο ή ξενοδοχεία της πόλης. Το κόστος θα καλυφθεί από κονδύλια του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ
Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα αναμένει τη κτηριολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να συμβάλλει οικονομικά στην κατασκευή του νέου κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας
Το υπουργείο προτίθεται να συμβάλει -εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις πρυτανικές αρχές- στη μεταστέγαση του Εργαστηρίου Φυσικής Ιστορίας
Ήδη βρίσκεται στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, με έμφαση σε όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Μεταβαίνει, επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Πρύτανης Αχιλλέας Ζώρρας, το κτίριο του πανεπιστημίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του είναι ακατοίκητο διότι έχει επηρεαστεί η στατικότητα. «Μπορεί να μην έχει καεί αλλά έχει λειτουργικά επηρεαστεί από τις ψηλές θερμοκρασίες και έτσι δεν είναι δυνατόν μέσα εκεί να λειτουργήσουμε. Νομίζω ότι αυτά τα κτίρια πρέπει οριστικά να εγκαταλειφθούν και να βρούμε τρόπους μεταστέγασης των υπηρεσιών και προφανώς και των φοιτητών και αυτό είναι τη στιγμή αυτή το πλέον οξύ έχουμε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως πανεπιστήμιο», είπε ο κ. Ζώρρας τονίζοντας ότι με τον κ. Γαβρόγλου συζήτησαν τις δυνατότητες χρηματοδότησης.

«’Ολες οι λύσεις απαιτούν και μία χρηματοδότηση και με το δεδομένου ότι η φωτιά είναι ένα έκτακτο γεγονός και σαν έκτακτο γεγονός πρέπει να αντιμετωπισθεί. Το βασικό που αφορά στη στέγαση αντιμετωπίζεται, βρήκαμε τρόπο για να μεταφερθούν να μεταστεγαστούν οι πρώτοι φοιτητές σε ξενοδοχείο στην περιοχή Αμμουδάρα. Το ότι χθες διέμειναν στο κλειστό γυμναστήριο 35 φοιτητές μας αφορά στο ότι αυτός είναι ο κανονισμός του πανεπιστημίου μας. Δηλαδή σε έκτακτες περιπτώσεις μεταφέρονται οι φοιτητές το ασφαλέστερο σημείο του πανεπιστημίου το οποίο είναι το κλειστό γυμναστήριο και το οποίο διαθέτει ιατρείο, γιατρό, λουτρά και ήταν το πλέον ασφαλές σημείο του πανεπιστημίου για να μεταφερθούν», εξήγησε ο Πρύτανης. Σχετικά με το ξενοδοχείο που θα μεταφερθούν ελέγξαμε την ασφάλεια του, κάναμε μία προσωρινή συμφωνία και οι φοιτητές μεταφέρονται σήμερα και θα εξυπηρετούνται με 3 ή 4 δρομολόγια ημερησίως με το πούλμαν του πανεπιστημίου.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.