Δήμος Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκαν τα πρώτα δύο έργα που υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Sharing is caring!
0Shares

Τα πρώτα δύο τεχνικά έργα που υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ως μέρος της συνολικής δέσμευσης προς τον δήμο Θεσσαλονίκης ύψους 10 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου.

Πρόκειται για την ανάπλαση τριών παιδικών χαρών (Πλατείας Μακεδονομάχων – Νέας Ελβετίας – Θερμοπυλών και Νάστου) και τις εργασίες στο «Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων και Σταθμός Αρωγής «ΙΑΝΟΣ».

Το πρώτο έργο αφορά στην ανάπλαση τριών υφιστάμενων παιδικών χαρών της πόλης, ώστε να πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές και να εξασφαλίζεται η λειτουργική και ασφαλής ψυχαγωγία των παιδιών.

Με το δεύτερο έργο διαμορφώνεται και εξοπλίζεται ο Α’ όροφος του δημοτικού κτιρίου της οδού Παπαρηγοπούλου, με στόχο τη στέγαση του Κέντρου Αρωγής Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ». Το κέντρο θα παρέχει ημερήσιες υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης, καθώς και υγιεινής και σίτισης σε άτομα εξαρτημένα από ψυχοδραστικές ουσίες, τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθημερινής διαβίωσης.

Η διοίκηση δέχτηκε κριτική από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια τη συζήτησης των δύο θεμάτων με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, να αναφέρει πως «αποτελούν δωρεά και ο δήμος δεν εμπλέκεται. Θα παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων και θα έχει επαφή με τους τεχνικούς συμβούλους».

Ο κ.Μπουτάρης εξήγησε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κατανείμει τη συνολική δέσμευση των 10 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε πέντε άξονες που είναι: κοινωνική πολιτική – ενίσχυση ευπαθών ομάδων, πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη υποδομών και δράσεων προβολής για τον τουρισμό, τεχνικά έργα – παρεμβάσεις στην πόλη και δράσεις πολιτισμού.

Οι σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει» ζήτησαν να προχωρήσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σε ανοικτές διαδικασίες για την ανάθεση έργων, ειδικά όταν η χρηματοδότησή τους γίνεται από χορηγίες. Όπως τόνισαν, είναι υπέρ των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αλλά «σε θέματα διαφάνειας θα είμαστε άτεγκτοι».

«Αντί για διαφάνεια βλέπουμε περισσότερη θολούρα. Βλέπουμε τα χρήματα που δίνονται από το
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο δήμο Θεσσαλονίκης να τα διαχειρίζονται τρίτοι φορείς οι οποίοι, με απευθείας αναθέσεις, ορίζουν μελέτες, ορίζουν κατασκευαστές, χωρίς διαγωνισμούς, αποφεύγοντας έτσι ουσιαστικά οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου», είπε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Εφραίμ Κυριζίδης.

Από την πλευρά της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», ο Γιώργος Αβαρλής, αναρωτήθηκε «γιατί να το υπερψηφίσουμε όταν βλέπουμε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια ως προς την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων;», ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Δελής, είπε πως το θέμα «προκαλεί απορίες και ερωτηματικά».

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.