Άντε και καλό Μεσαίωνα

Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων
Sharing is caring!
0Shares

Άρθρο της Αυτόνομης Κίνησης Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Εμβληματικό, όπως διαβάζουμε, χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση και πραγματικά πιστεύουμε ότι δεν θα υπήρχε πιο επιτυχημένος χαρακτηρισμός. Η πολιτική ηγεσία του τόπου τραμπουκίζει εμβληματικά, χωρίς να ντρέπεται, ολόκληρη τη Δικαιοσύνη. Από την άλλη, μήπως αντιδρά κανείς;
Με τη «διαβούλευση» να διαρκεί από 28/12/2017 έως 02/01/2018, το υπουργείο χωρίς τον παραμικρό δισταγμό μας εμπαίζει και μας συμπεριφέρεται με τρόπο που δείχνει ότι ως σώμα, οι δικηγόροι αποτελούμε βάρος που σιγά-σιγά καλό θα ήταν να ξεφορτώνονται.
Η υποχρεωτική προσφυγή στη διαμεσολάβηση δεν υπάρχει πουθενά σε αυτό που η πολιτική ηγεσία αντιλαμβάνεται ως «πολιτισμένο νομικά κόσμο». Ούτε βεβαίως υφίσταται κάποια κοινοτική οδηγία που να υποχρεώνει την Ελλάδα να θεσπίσει υποχρεωτική διαμεσολάβηση για ένα τεράστιο μέρος των ιδιωτικών διαφορών, ούτε φυσικά είναι πανευρωπαϊκή πρακτική.

Διαβάζουμε τέλος ότι πρόκειται για προσπάθεια να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και το χειρότερο είναι ότι κάποιοι στο υπουργείο ενδέχεται πράγματι να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Πως άλλωστε να γνωρίζουν ότι η υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα! Μήπως πολλοί από αυτούς έχουν ασκήσει πραγματική δικηγορία στη ζωή τους;

Στο σημείο αυτό καλούμε όσους συναδέλφους δικηγόρους απέκτησαν και την ιδιότητα του διαμεσολαβητή να μη βιαστούν να υποστηρίξουν το σχέδιο νόμου διότι είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων. Διαπίστευση διαμεσολαβητή μπορεί να αγοράσει (σκόπιμη η χρήση του ρήματος αγοράζω) οποιοσδήποτε πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δικαιοσύνης μέσω μιας διαδικασίας που θα διευθύνει συνήθως κάποιος πολίτης που θα έχει, στην καλύτερη περίπτωση, παντελώς επιφανειακή σχέση με τη νομική επιστήμη.

Ευχόμαστε καλό μεσαίωνα σε όλους.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.