Ανακοίνωση από ΕΣΗΕΜ-Θ για Mega και δημοτικά ραδιόφωνα

0
Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης

Ανακοινώσεις για τις εξελίξεις στο MEGA και για όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα δημοτικά ραδιόφωνα εξέδωσε η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης.

Για το πρώτο θέμα αναφέρει: «Στο πλευρό των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA στέκεται η ΕΣΗΕΜ-Θ και καταγγέλλει τους μετόχους του σταθμού που αρνούνται να διεκδικήσουν κάποια από τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που προκηρύσσονται. Με την ενέργειά τους αυτή, οι μέτοχοι ακυρώνουν προκλητικά την προσπάθεια των εργαζομένων να κρατηθεί όρθιος ο σταθμός χωρίς οι ίδιοι να πληρώνονται επί δεκαέξι μήνες. Η ΕΣΗΕΜ-Θ τους καλεί να αναλογιστούν την ευθύνη τους απέναντι στους εργαζόμενους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους».

Οσον αφορά τα δημοτικά ραδιόφωνα λέει: «Με «μαύρο» απειλεί τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα η κυβέρνηση: Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί από τη Βουλή τη Δευτέρα 15/1/2018, περιέχονται διατάξεις που τους εξισώνουν με εμπορικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τους καλεί να συμμετάσχουν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών λειτουργίας τους.

Αγνοώντας ανακοινώσεις, κάθε προηγούμενη διαβούλευση, πλήθος ψηφισμάτων των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό της, η κυβέρνηση που το 2015 εξαίρεσε τα δημοτικά ΜΜΕ από αυτή τη διαδικασία, αποφάσισε να προχωρήσει με διαδικασίες «εξπρές» στην εκκαθάριση των δημοτικών ραδιοφώνων σε όλη την επικράτεια.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ συντάσσεται με την Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ που επισημαίνει ότι, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για το θέμα στο πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής»:

· Αμφισβητείται ευθέως ο προφανής δημόσιος χαρακτήρας των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών καθώς εξισώνονται με ιδιωτικές επιχειρήσεις (εξαγορά αδειών λειτουργίας), κάτι που δεν ισχύει για τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ.

· Οι Δήμοι που θέλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τα ραδιόφωνά τους προς όφελος των τοπικών κοινωνικών καλούνται να «τζογάρουν» με δημόσιο χρήμα απέναντι σε επιχειρηματίες που προφανώς (και νομίμως) αποσκοπούν στο κέρδος.

· Ακολουθείται διαφορετική πολιτική για τα ραδιόφωνα σε σχέση με τις τηλεοράσεις, καθώς ο ν.4339/2015 ρητά εξαιρεί τις δημοτικές τηλεοράσεις από τη διαδικασία αδειοδότησης μέσω πλειστηριασμού.

· Η μεθόδευση αυτή καθιστά την Ελλάδα μοναδική περίπτωση στην Ε.Ε. όπου υπονομεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας των δημοτικών ΜΜΕ και μάλιστα από μία κυβέρνηση που θέλει να λέγεται «αριστερή».

· Επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι δήθεν τα δημοτικά ραδιόφωνα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η συνολική αθροισμένη επιχορήγηση, που λαμβάνουν τα δημοτικά ραδιόφωνα από τους οικείους δήμους, δεν υπερβαίνει τα 10 εκ. ευρώ (για λιγότερους από 500 υπαλλήλους) τον χρόνο.

· Στο κείμενο του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι η λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ (δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού ραδιοφωνίας-τηλεόρασης) ρυθμίζεται από τις διατάξεις των νόμων 3463/2006 και 3852/2010, ενώ αγνοείται ο ν. 4483/2017 (άρθρα 17, 18 και 19) που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε (!).

Στο τελευταίο εξάμηνο, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί τον Ιούλιο του 2017, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αρνήθηκε οποιαδήποτε διάλογο με την Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας και αγνόησε τις προτάσεις του κλάδου που είναι τεκμηριωμένες με βάση την ευρωπαϊκή νομολογία και το εθνικό δίκαιο.

Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί πρέπει να εξαιρεθούν από κάθε διαδικασία δημοπράτησης των αδειών λειτουργίας ή των συχνοτήτων τους, καθώς επιτελούν δημόσια υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα, με αντικείμενο την αδέσμευτη ενημέρωση και την ποιοτική ψυχαγωγία των τοπικών κοινωνιών. Η εξαίρεση που ζητάμε δεν αντιβαίνει το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ. Την θέση αυτή υποστηρίζει και η ΚΕΔΕ με ψήφισμα που υιοθέτησε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριό της.

Με τις μεθοδεύσεις της η κυβέρνηση επιχειρεί να «ρίξει μαύρο» στα δημοτικά ραδιόφωνα, γεγονός που θα αυξήσει την εξάρτηση της ελληνικής περιφέρειας από το εθνικό κέντρο (και) σε θέματα ενημέρωσης, ενώ θα εντείνει την τάση εξομοίωσης της είδησης με εμπόρευμα.

Καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει ανάλογη ευαισθησία όπως είχε πράξει ως αντιπολίτευση με το «μαύρο» της ΕΡΤ και να αποσύρει, έστω και την τελευταία στιγμή, τη σχετική διάταξη.

Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να απαιτήσουν την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών από την διαγωνιστική διαδικασία και να καταψηφίσουν την σχετική διάταξη».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.