Αλλαγές για εισακτέους στα Πανεπιστήμια – Ράβε… ξήλωνε για μετεγγραφές

Sharing is caring!
0Shares

Σε δύο βασικές αλλαγές προχωρά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο ν/σ για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων χτες Πέμπτη.

Έτσι στις «πινελιές» της τελευταίας στιγμής – μέχρι τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση του ν/σ στην Ολομέλεια – εντάσσεται αρχικά η αύξηση του ποσοστού εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και ένας νέος νόμος για τις μετεγγραφές που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η αύξηση του ποσοστού στους εισακτέους αφορά αποκλειστικά σε μαθητές που θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις από ΕΠΑΛ και θα επιθυμήσουν να μπουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σημειώνεται ότι ο αριθμός θέσεων στα Πανεπιστήμια της Αθήνας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ θα φτάσει περίπου στις 460 θέσεις, ενώ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο αριθμός θα έφτανε τις 230 θέσεις. Τελικά θα δοθεί επιπλέον ποσοστό του 5% αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ώστε ο συνολικός αριθμός εισακτέων από τα ΕΠΑΛ να φτάσει τις 500 θέσεις (σ.σ. Ελεύθερος Τύπος).

Ράβε – ξήλωνε οι μετεγγραφές
Νέο νόμο για τις μετεγγραφές, εξήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου και ζήτησε εντός των επόμενων ημερών να κατατεθούν γραπτώς προτάσεις απ’ όλα τα κόμματα, ώστε να υπάρξει νέος νόμος για τη μεταφορά θέσης των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε την εξής συγκεκριμένη πρόταση: Σε 10 – 15 μέρες να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην οποία θα καταθέσουν γραπτά τις απόψεις τους όλα τα κόμματα και να καταλήξουμε συναινετικά σε ένα νόμο για τις μετεγγραφές. Η ακρόαση φορέων θα γίνει όταν κατατεθεί ο νόμος με βάση τις προτάσεις που θα διατυπωθούν εδώ».

Αφορμή για την εκ νέου διακομματική συζήτηση, στάθηκε η στάση τόσο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και των κεντρικών Ιδρυμάτων που έχουν εκφράσει σε υψηλούς τόνους, την ιδιαίτερη δυσφορία τους, καθώς δέχονται κύματα φοιτητών, τα οποία λόγω έλλειψης υποδομών αλλά και υποχρηματοδότησης δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, ο νόμος Μπαλτά ορίζει ότι οι φοιτητές που έχουν τη δυνατότητα να μετεγγραφούν δεν μπορούν να ξεπερνούν σε ποσοστό το 15% του αριθμού εισακτέων, ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν τηρείται. Αντίθετα, πενταπλασιάζεται.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.