Μέσα στα επόμενα λεπτά αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι σαρωτικός, αλλά θα περιοριστεί στην αντικατάσταση του ζεύγους Αντωνοπούλου -Παπαδημητρίου αλλά και Ζουράρι και σε όποιες «παράπλευρες μετακινήσεις» προκληθούν.

Το μεγάλο ερώτημα του ανασχηματισμού είναι πού θα πάει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με το σκηνικό να ανατρέπεται διαρκώς. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργό εξετάζει ένα δεν έχει προκρίνει ήδη τη λύση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος θα διατηρήσει τη θέση του αντιπροέδρου και θα αναλάβει και το συγκεκριμένο υπουργείο.

Μέχρι τώρα το χαρτοφυλάκιο πήγαινε από τον Αλέξη Χαρίτση στον Στέργιο Πιτσιόρλα και τούμπαλιν, με κάποιους να λένε ότι ακούστηκε και το όνομα του Νίκου Παππά.

Ο πρωθυπουργός σβήνει και γράφει ονόματα τις τελευταίες ώρες προκειμένου να καταρτίσει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πάντως, νεότερες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομίας είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο για το ΕΣΠΑ στον Δημήτρη Λιάκο νυν υφυπουργό στον πρωθυπουργό.

Για τη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου προκρίνεται η πρόεδρος του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να παραμείνει η θέση κενή και να μεταφερθούν στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου όλες οι αρμοδιότητες.

Ως την τελευταία στιγμή ακούγεται ότι θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας με τον Στέργιο Πιτσιόρλα να αναλαμβάνει και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να μετακινείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεδομένη θεωρείται η αποχώρηση του Γιάννη Μουζάλα από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον Δημήτρη Βίτσα να τον διαδέχεται. Ένα σενάριο θέλει την αναβάθμιση του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα που κρίνεται επαρκής στη διαχείριση του προσφυγικού, ειδικά στην περίπτωση που δεν βρεθεί κατάλληλος για τον «ρόλο Βίτσα» δίπλα στον Πάνο Καμμένο. Στην περίπτωση αυτή αναζητείται στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, με τον Νίκο Τόσκα να συζητείται, αλλά γενικώς να μην θεωρείται εύκολο το συμπλήρωμα του παζλ.

Όλες οι πληροφορίες θέλουν να καρατομείται η Λυδία Κονιόρδου από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Υποψήφιοι για τη θέση είναι ο Σταύρος Μπένος και ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ εξετάζεται πολύ σοβαρά η επιστροφή του Νίκου Φίλη στην κυβέρνηση στο συγκεκριμένο πόστο.

Το χαρτοφυλάκιο που κατείχε ο Κώστας Ζουράρις στο υπουργείο Παιδείας είναι πιθανό να αναλάβει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ.
Οι αμετακίνητοι

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν: το οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος- Χουλιαράκης) οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς (λόγω του Σκοπιανού, Αλβανικού, ελληνοτουρκικών και Κυπριακού), Αμυνας Πάνος Καμμένος (λόγω συγκυβέρνησης), Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης λόγω του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, Εργασίας Έφη Αχτζιόγλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και πιθανότατα Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

 

Στην περίπτωση πάντως που επιλεγεί τελικά ο κ. Χαρίτσης (με υφυπουργό τον Δημήτρη Λιάκο) εξετάζεται το σενάριο να μετακομίσει ο κ. Πιτσιόρλας στο υπουργείο Ναυτιλίας, με ταυτόχρονη μετάθεση του Πάνου Κουρουμπλή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο συγκεκριμένο αυτό υπουργείο πιθανόν να γίνουν κι άλλες αλλαγές, με την καρέκλα του υφυπουργού Γιάννη Τσιρώνη να τρίζει.

 

Αναδιάταξη και στο υπουργείο Οικονομικών;

Το μεσημέρι της Τετάρτης μετέβησαν αιφνιδιαστικά στο πρωθυπουργικό γραφείο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η επίσκεψη των κυρίων Δραγασάκη και Τσακαλώτου στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να αφορά την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, για κάποιους όμως αναθερμαίνει σενάρια για πιθανές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο.