ΠΕΡΑΣΕ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ κατά πλειοψηφία στη Βουλή

0

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης». «Υπέρ» του σχεδίου δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι. «Κατά» του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Το ΚΚΕ καταψήφισε και ζήτησε την απόσυρσή του. «Κατά» δήλωσε η Χρυσή Αυγή. Επιφυλάξεις δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.

Η ΝΔ μολονότι δηλώνει πως ουδείς διαφωνεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, ψήφισε «κατά» επί της αρχής του νομοσχεδίου με κεντρικό σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο είναι ασαφές και πρόχειρο.

«Με όση καλή διάθεση και να θέλουμε να το δούμε, δεν μπορούμε παρά να καταλήγουμε στο ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και ασαφές. Διαφορετικά, αν προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε και να το συνδέσουμε και με τον συνήθη τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί, τότε γίνεται απολύτως σαφές ότι προωθείται η μαζική και χωρίς ασφάλεια καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης και επισήμανε ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αποποινικοποίηση, για ευφορική χρήση. «Όλα τα ακούμε καλόπιστα. Η ουσία όμως είναι πως αν θέλετε κύριε υπουργέ να το φέρετε, φέρτε το εδώ να το συζητήσουμε υπεύθυνα και να πει ο καθένας την άποψη του και μην κοιτάτε με ένα παραθυράκι να δημιουργήσετε συνθήκες μετατόπισης», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Λυπάμαι πραγματικά γιατί διαπιστώνουμε και σήμερα ότι ο περιλάλητος φιλελευθερισμός της ΝΔ είναι μάλλον αβαθής. Ο φόβος των ψηφοφόρων ή των συντηρητικών αντιδράσεων δεν μπορεί να καθορίζει τη στάση μας ειδικά όταν μιλάμε για θέματα ιατρικής φύσης», σχολίασε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας και τόνισε ότι είναι ηθικό θέμα η αποστέρηση ενός ασθενούς από ένα φάρμακο που έχει ανάγκη και μάλιστα όταν πρόκειται για βαρύτατες νόσους. Ο κ. Μπαργιώτας δεν παρέλειψε πάντως να πει ότι το νομοσχέδιο και ανέτοιμο είναι και ημιτελές.

Κάθετη είναι η αντίρρηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και ζητάει την απόσυρση του. Ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων» και «πρόκληση» την επιχειρηματολογία της για την προσέλκυση επενδύσεων. «Η κυβέρνηση, πλασάροντας το τρίπτυχο ανάπτυξη- κέρδη- δουλειές, το κάνει για να δικαιολογήσει το έγκλημα σε βάρος της νέας γενιάς, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο κ. Συντυχάκης.

«Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις. Το τσιγάρο ευθύνεται για 18 καρκίνους αλλά επιτρέπεται», σχολίασε ο αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει ασθενείς που το έχουν ανάγκη, να καταφεύγουν στην παρανομία. «Έπρεπε να το κάνουμε και σωστά το κάνουμε. Θωρακίστε το όσο μπορείτε περισσότερο», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς.

Επιφυλάξεις διατύπωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για την αδειοδότηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, την απουσία πρόβλεψης για ορισμένο αριθμό αδειών, και για ορισμένη έκταση προς καλλιέργεια.

«Το νομοσχέδιο είναι κακό γιατί είναι λίγο. Κάνει μικρά βήματα που δεν είναι σαφή και ξεκάθαρα», είπε ο αγορητής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός και σχολίασε πως «όταν γινόταν συζήτηση για την κλωστική κάνναβη και πάλι ακούγονταν ακραίες τοποθετήσεις». «Πρέπει αυτό που θα ψηφίσουμε να προχωρήσει γρήγορα, να έχει δικλείδες ασφαλείας και σαφέστερους όρους», είπε ο κ. Ψαριανός και ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πλήθος παραλείψεων για τους ασθενείς, τους επενδυτές και τους παραγωγούς.

Γ. Παπανδρέου: Nα αποποινικοποιηθεί η προσωπική χρήση κάνναβης και η καλλιέργεια μικρής ποσότητας

Ο Γιώργος Παπανδρέου

«Το ηθικό δίλημμα είναι απλό. Δεν είναι το ηθικό δίλημμα αν είμαστε υπέρ ή κατά των ναρκωτικών. Δεν είναι το ηθικό δίλημμα αν είμαστε υπέρ ή κατά της χρήσης κάνναβης. Το ηθικό δίλημμα είναι αν οι πολιτικές μας και η πολιτεία σώζουν ζωές ή αν οι πολιτικές μας σώζουν ζωές» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που είχε κληθεί στις επιτροπές της Βουλής, οι οποίες συζητούν και επεξεργάζονται το νομοσχέδιο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης».

«Η άποψή μου είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης και για ιατρικούς λόγους και για την απλή και ίδια χρήση» ανέφερε ο πρ. πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί η προσωπική χρήση και η καλλιέργεια μικρής ποσότητας για ίδια χρήση».

Ο κ. Παπανδρέου, που εκλήθη στη διαδικασία ακρόασης για τις απόψεις που έχει εκφράσει εδώ και πολλά χρόνια και με την ιδιότητά του του ιδρυτικού μέλους της Διεθνούς Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, είπε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα ανακούφισης για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν και ταυτόχρονα να γίνει αναπτυξιακός μοχλός στη γεωργία και τη φαρμακοβιομηχανία.

Επικαλέστηκε ιατρικές έρευνες που έδειξαν ότι η ιατρική κάνναβη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ανορεξίας, τη μείωση της ναυτίας, τη μείωση του πόνου, τη φλεγμονή – πρήξιμο ή ερυθρότητα, τα προβλήματα ελέγχου των μυών, για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων και ενδεχομένως για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών. Η ιατρική κάνναβη, επισήμανε επίσης, βοηθάει τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ή αυτούς που ζουν με AIDS, να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους, να μειώνουν τις επιληπτικές κρίσεις ενώ πρόσφατες έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι μερικά από τα εκχυλίσματα μπορούν να βοηθήσουν στην καταστροφή ορισμένων καρκινικών κυττάρων και στη μείωση του μεγέθους άλλων.

«Σας καταθέτω στοιχεία που δείχνουν ότι η κάνναβη είναι από τις λιγότερο επικίνδυνες ουσίες και έχει μικρότερη επικινδυνότητα ακόμη και από το αλκοόλ και το τσιγάρο» είπε ο πρ. πρωθυπουργός και σημείωσε πως είναι μύθος ότι με την αποποινικοποίηση της κάνναβης ανοίγει η πόρτα σε άλλες σκληρές ουσίες, διότι ο τρόπος με τον οποίο, δυστυχώς, πηγαίνει κάποιος στα σκληρά ναρκωτικά, είναι επειδή έχει επαφή με τα παράνομα δίκτυα. Συνεπώς, το θέμα είναι η κάνναβη να φύγει από τα παράνομα δίκτυα και να σταματήσει η κερδοσκοπία γύρω από την παράνομη διακίνησή της. Κερδοσκοπία που δεν αφορά μόνο τα εγκληματικά δίκτυα, αλλά και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες ξέρουν ότι το σκεύασμα της ιατρικής κάνναβης θα είναι ανταγωνιστικό στα οπιούχα φάρμακα.

Για το νομοσχέδιο είπε ότι πρέπει να διασφαλίζει την προσβασιμότητα σε πιστοποιημένα φαρμακευτικά σκευάσματα, μέσω της σωστής συνταγογράφησης για τον ασθενή και ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το νομοσχέδιο και να διασφαλίζεται περιβάλλον που θα βοηθά τις επενδύσεις σε καλλιέργεια, παρασκευή και μάρκετινγκ της ιατρικής κάνναβης εντός Ελλάδος και διεθνώς. Στο σημείο αυτό μάλιστα είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις για να σημειώσει ότι πρέπει να στηριχθεί η εγχώρια βιομηχανία και η αγροτική παραγωγή του φυτού πρώτου εκχυλίσματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η χρήση της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη θα φτάσει τα 50 δισ. ευρώ. Ήδη, όπως είπε, η Γερμανία, που έχει νομιμοποιήσει τη χρήση της ιατρικής κάνναβης έχει μια αγορά περίπου 10 δισ.. Ταυτόχρονα παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι στο Κολοράντο η νόμιμη πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη μείωσε τη βλάβη που προέκυπτε στους ασθενείς, που έπαιρναν οπιοειδή.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος γενικότερα στις πολιτικές για τα ναρκωτικά, είπε ότι η κατασταλτική αντίληψη αποδείχθηκε πλήρης αποτυχία και μεγάλη δυστυχία, διότι ενίσχυσε την παραοικονομία, τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων.

Οδήγησε στη φυλακή άπειρους νέους, χωρίς λόγο, με τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή, τη σταδιοδρομία, την υγεία τους και με κοινωνικό στιγματισμό. Παράλληλα, ενώ ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά για αστυνόμευση, φυλάκιση και δικαστήρια, εξοπλισμούς, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα τα δίκτυα διακίνησης εξοπλίστηκαν και αυτά με όπλα και κέρδισαν πολλά χρήματα. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του ΟΗΕ ότι το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ κατευθύνθηκε σε αυτά τα παράνομα δίκτυα, περίπου 320 δισ. δολάρια. «Αυτό το χρήμα δεν κατέστρεψε μόνο ζωές, αιχμαλώτισε ακόμη και δημοκρατικούς θεσμούς, αφού υπήρξαν φαινόμενα διαφθοράς. Το δε παράλογο αυτής της πολιτικής αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ακόμη και στις φυλακές δεν μπορεί να ελεγχθεί η διακίνηση των ναρκωτικών» κατέληξε ο πρ. πρωθυπουργός.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.