ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ξεκινά το Φεστιβάλ «Ανοικτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές»

0

Το φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης» διοργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά, το διάστημα από 8 Μαρτίου έως 29 Απριλίου, στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για το φεστιβάλ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, πλαισιωμένη από μέλη της Επιτροπής Θεάτρου και συντελεστών των καλλιτεχνικών σχημάτων, αναφέρθηκε στην πάγια θέση της διοίκησης του δήμου, η οποία, όπως τόνισε, επιχειρεί να αναδείξει με υπευθυνότητα το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, εν μέσω μιας δυσχερούς συγκυρίας που αγγίζει και τον χώρο του πολιτισμού.

«Το Φεστιβάλ συγκεντρώνει και στην έβδομη διοργάνωσή του μέρος των δημιουργικών, καινοτόμων και πρωτοπόρων δυνάμεων της Θεσσαλονίκης και έτσι προκύπτει μια αλληλεπίδραση προς όφελος της πόλης, με τις δημοτικές δομές να χρησιμεύουν ως εργαλεία ενδυνάμωσης του πολιτισμού», είπε η κ.Χρυσίδου.

Αναφερόμενη στους δύο χώρους που δίνονται προς χρήση στα θεατρικά σχήματα της πόλης, τα Δημοτικά Θέατρα «Άνετον» και «Κήπου», η αντιδήμαρχος υπογράμμισε την πρόθεση του Δήμου να ξεπεραστούν τα χρόνια προβλήματά τους και ανακοίνωσε ότι, εντός του 2018, θα πραγματοποιηθεί η συντήρηση και ανακατασκευή του Θεάτρου «Άνετον».

«Στηρίζουμε τα θεατρικά σχήματα στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν και να παραμείνουν στην πόλη, συνεργαζόμενοι παράλληλα και με άλλους φορείς και ιδρύματα και αναζητώντας διόδους, ώστε οι νέες ποιοτικές παρουσίες στον χώρο του θεάματος να βρουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά», κατέληξε η Έλλη Χρυσίδου.

Το πρόγραμμα:
Το αναλυτικό πρόγραμμα της «Ανοιχτής Σκηνής 2018»:

9, 10, 11 Μαρτίου
«NERIUM PARK» του Josep Maria Miro από τη Θεατρική Οµάδα Ρίσκο.

16, 17, 18 Μαρτίου
«HIMMELWEG» του Juan Mayorga από τη Θεατρική Οµαδα Ουρανός µε Αστέρια.

30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου.
«MELLONIA» των Φώτη ∆ούσου, Αλέξανδρου Ράπτη από την Hippo Theatre Group.

13, 14, 15 Απριλίου.
«ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ – ΠΟΛΕMΟΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΙΧΟΥΣ» του Γιάννη Οικονοµίδη από τη Θεατρική
Οµάδα Γκραν Γκινιόλ

21, 22, 23 Απριλίου.
«ΑΣΘMΑΙΝΩ» των Κατερίνα Σταύρου, Χριστόδουλου Ανδρέου από το Χοροθέατρο Ανελίν

27, 28, 29 Απριλίου.
«ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΒΕΡΘΕΡΟΥ – ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ µΙΑΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ» που βασίζεται στο βιβλίοτου Johann Wolfgang von Goethe, Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου από τη Θεατρική Οµαδα Άνθρωπος στη θάλασσα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚ∆ΗΛΩΣΕΙΣ
.
• 8 Μαρτίου 2018 (Ηµέρα Γυναίκας)
Πεζόδροµος Αγίας Σοφίας µε Γεωργίου Σταύρου, 12.00 – 15.00
Μετρώντας τα φορέµατά της (Counting Her Dresses) της Γερτρούδης Στάϊν.

Σόλο περφόρµανς του µοντερνιστικού έργου σε σύλληψη – µετάφραση – εκτέλεση και µουσική σύνθεση της Ιωάννας Λιούτσια, ηθοποιού και περφόρµερ.

Πρόκειται για ένα έργο θεατρικής φόρµας κατακερµατισµένου λόγου που δεν έχει ανέβει ποτέ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα έχει ανέβει µόνο διασκευασµένο κι όχι αυτούσιο, όπως παρουσιάζεται τώρα. Η περφόρµανς επαναλαµβάνεται τρεις φορές στο
προβλεπόµενο χρονικό διάστηµα. Αποσκοπεί στην έγερση ενός πραγµατικού προβληµατισµού για την Ηµέρα της Γυναίκας, για τους ρόλους και τη θέση της στην κοινωνία, για τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις τις οποίες καλείται να δεχτεί ή να
αντιµετωπίσει.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

• 3 Απριλίου 2018
Θέατρο Άνετον, 20.30:
∆ίπτυχη εκδήλωση µε θέµα τη θεατρική σκηνοθεσία.
Παρουσίαση του σηµαντικού σκηνοθέτη Θωµά Μοσχόπουλου, ο οποίος έχει διακριθεί σε διαφορετικά είδη θεάτρου µέσα από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη.
Στο δεύτερο µέρος θα πραγµατοποιηθεί συζήτηση µε σκηνοθέτες από τη Θεσσαλονίκη και το Θωµά Μοσχόπουλο πάνω σε σύγχρονα ζητήµατα σκηνοθεσίας. Την παρουσίαση και συζήτηση συντονίζουν τα µέλη της Επιτροπής Θεάτρου Γιάννης Παρασκευόπουλος και Γιάννα Τσόκου µε τη συνδροµή και των υπολοίπων µελών της Επιτροπής.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

• 4 Απριλίου 2018
Συντεταγµένες σκηνοθεσίας µε το Θωµά Μοσχόπουλο
∆ηµοτικό Θέατρο Άνετον, 12.00 – 19.00
Εργαστήριο – masterclass σκηνοθεσίας µε το σκηνοθέτη Θωµά Μοσχόπουλο.
Αριθµός συµµετεχόντων 15 άτοµα.
Το εργαστήριο απευθύνεται δωρεάν σε µέλη των οµάδων της Ανοιχτής Σκηνής 2018 και σε άλλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του θεάτρου έπειτα από έγκριση της σχετικής αίτησης.
————————————————
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 20/9/2017 έως 31/05/2018 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 8α Θεατρικά (Κουλτουρο) Βραβεία Θεσσαλονίκης 2018 που θα πραγματοποιηθούν πρώτο 15νθήμερο Ιουνίου 2018