Η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για να εκπληρώσει μία από τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, δήλωσαν πηγές την Τετάρτη.

Το Δημόσιο κατέχει 35,5% στα ΕΛΠΕ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings του ομίλου Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 45,5%. Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει αυτό το μήνα να προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ ή μικρότερου ποσοστού, αν συμφωνήσουν οι δανειστές.

Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση μελετάει την πώληση ποσοστού 51% από κοινού από το Δημόσιο και την Paneuropean ως το επικρατέστερο σενάριο, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας. Η άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου από τα ΕΛΠΕ, είπε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι ό,τι και αν αποφασίσει η κυβέρνηση, στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Η Paneuropean Oil δεν σχολίασε για τα υπό εξέταση σενάρια, αλλά πηγή στην εταιρία είπε ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει με ποια διαδικασία θα προχωρήσει.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, που αντιτίθεται στην προωθούμενη πώληση, δήλωσε στο Reuters ότιο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε τα σενάρια κατά την διάρκεια συνάντησης με το σωματείο την περασμένη εβδομάδα.

Η πώληση του 51% παρουσιάστηκε ως το επικρατέστερο σενάριο, δήλωσε ο Γιώργος Σκοπελίτης στο Reuters.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.