Το πρωί της Πέμπτης παρουσιάστηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τον δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, καθώς και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στάθηκε στο γεγονός ότι η πορεία μνήμης διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά, σημειώνοντας ότι έξι χρόνια πριν, όταν προέκυψε η ιδέα για την διοργάνωση, «η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας ήταν κάτω από το χαλί και αποφασίσαμε να την αναδείξουμε».

«Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, ενώ αναφέρθηκε και στον αρχικό φόβο που υπήρχε στην πρώτη πορεία μνήμης για το αν θα υπάρξουν αντιδράσεις από την Χρυσή Αυγή. «Ο δημοτικός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής περιφρονεί το Δημοτικό Συμβούλιο, «πετάει» τον υβριστικό του λόγο και φεύγει. Οι χρυσαυγίτες δεν ξέρουν τι σημαίνει διάλογος, δεν μιλάνε αλλά χτυπάνε» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια ο Γ. Μπουτάρης ανέφερε ότι «με την ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, αφού ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και του Μητροπολιτικού Πάρκου, στο οικόπεδο της ΓΑΙΟΣΕ θα φυτευτούν περίπου 50.000 δέντρα στην μνήμη του κάθε θύματος», ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι στις φετινές εκδηλώσεις υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα διότι «μετά από τόσα χρόνια που προσπαθούμε να αναδείξουμε την ιστορική μνήμη έχουμε απτά αποτελέσματα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το Μητροπολιτικό Πάρκο».

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαρσακέλης, τόνισε ότι το ΑΠΘ είναι συνδεδεμένο ιστορικά με την εβραϊκή κοινότητα της πόλης καθώς την περίοδο του 1943-44 περίπου 100 εβραίοι σπούδαζαν σε αυτό, εκ των οποίων 80 από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παράλληλα ο κ. Βαρσακέλης αναφέρθηκε στην ίδρυση και την λειτουργία της έδρας εβραϊκών σπουδών του πανεπιστημίου, καθώς και στην ανέγερση του μνημείου για τους εβραίους της πόλης υπενθυμίζοντας ότι το ΑΠΘ έχει χτιστεί πάνω στο παλιό εβραϊκό νεκροταφείο.

Εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ο αντιπρόεδρος, Λάζαρος Σεφιχά, υπογράμμισε πως «75 χρόνια μετά την αναχώρηση των συρμών η πόλη θέλει να αρχίσει να γνωρίζει περισσότερο το παρελθόν της. Να ανασηκώσει το πέπλο σιωπής που κάλυπτε για πολλές δεκαετίες, όχι μόνο όσα έλαβαν χώρα την περίοδο του Ολοκαυτώματος, αλλά και τα όσα αντίκρισαν και αντιμετώπισαν οι ελάχιστοι επιζώντες με την επιστροφή τους στην πόλη».

Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις μνήμης ως μια «ανάγκη να θυμόμαστε την τραγωδία, την κτηνωδία του Ολοκαυτώματος», επισημαίνοντας πως βρισκόμαστε σε «μια εποχή που η άνοδος της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη αφήνει το αποτύπωμα της και ιδιαίτερα στις νέες γενιές».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Ποτέ Ξανά. 75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου» θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 18 Μαρτίου 2018.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, 14 Μαρτίου, με προβολή της ταινίας «Stars, η μπαλάντα ενός λαού» στο «Ολύμπιον» και θα συνεχιστούν την Παρασκευή, 16/3, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ με ομιλία του καθηγητή της έδρας εβραϊκών σπουδών, Γιώργου Αντωνίου. Το Σάββατο 17 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συναυλία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ στις 18/3, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί το πρωί η πορεία μνήμης και το απόγευμα η έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.