ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Ελλάδα εργάζεται στην επίλυση της διαφοράς μας με τα Σκόπια

0
Ο Στέργιος Πιτσιόρλας

Στη Θεσσαλονίκη διεξάγεται το Ελληνοσερβικό Φόρμου και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Μακεδονίας Παλλάς. Το παρών έδωσαν οι κ.κ. Κατρούγκαλος, Πιτσιόρλας και Φάμμελος.
Για τη σημασία της σταθερότητας στα Βαλκάνια και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Θεσσαλονίκη προς την επίτευξη αυτού του στόχου μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας. «Η ελληνοσερβική συμμαχία σε όλα τα επίπεδα έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα και η Σερβία έχουν διαχρονικά σχέσεις φιλίας και συνεργασίας» δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας, ενώ συμπλήρωσε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις. «Εμείς υποστηρίζουμε ως χώρα την πολιτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης η Ελλάδα εργάζεται στην επίλυση της διαφοράς μας με τα Σκόπια, ούτως ώστε να φύγει αυτό το κατακάθι από τη μέση» Για τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας υποστήριξε ότι η πόλη μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο με το λιμάνι της. «Θεωρούμε ότι η επιχειρηματικές συναντήσεις συμβάλουν τα μέγιστα στην προώθηση του κλίματος συνεργασίας.

Φάμελλος: Η Θεσσαλονίκη πύλη και σύνδεσμος της Ελλάδας με τα Βαλκάνια

Ο αναπληρωτής υπουργος Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου επεσήμανε ότι: «Το ελληνοσερβικό φόρουμ είναι συνέχεια της φυσικής συγγένειας οικονομικής, γεωγραφικής, πολιτικής και πολιτισμικής που έχουμε με τη Σερβία» σημείωσε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος εξήγησε πως «θέλουμε τα Βαλκάνια να είναι ένας χώρος που θα υπάρχει ειρήνη και εργασία».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη Θεσσαλονίκη, η οποία, όπως δήλωσε, είναι η «πύλη και ο σύνδεσμος» μεταξύ Ελλάδα και Βαλκανίων. » Η Θεσσαλονίκη είναι η πύλη και ο σύνδεσμος της Ελλάδας με τα Βαλκάνια και κυριαρχεί στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Αυτό μπορούμε να το στηρίξουμε σε διμερείς συνεργασίες. Ο πολιτισμός, η οικονομία, η σχέση των ανθρώπων λύνουν τα προβλήματα που δημιουργούν τα σύνορα» τόνισε.
Κατρούγκαλος: Είμαστε από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη γειτονική χώρα

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο φόρουμ μεταξύ των δυο χωρών. Πάνω από 70 σερβικές επιχειρήσεις έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη και αυτό δείχνει το επίπεδο των διμερών οικονομικών σχέσεων και την επιθυμία τα πράγματα να γίνουν καλύτερα» ανέφερε αρχικά ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Είμαστε από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη γειτονική χώρα. Πάνω από 200 ελληνικές εταιρείες απασχολούν 25.000 εργαζόμενους εκεί. Πάνω από 1 εκατ. Σέρβοι έρχονται στην περιοχή μας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα».

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του εμπορίου. «Θέλουμε δυο πράγματα. Αφενός να κάνουμε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου, να συνεργαστούμε με τεχνολογίες αιχμής και μας ενδιαφέρει πολύ η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία και στηρίζουμε» κατέληξε.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.