ΔΟΣΗ 6,7 ΔΙΣΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ESM: 3,3 δισεκ. στα δάνεια, 500 εκατ. στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, 1,9 δισε. για μαξιλάρι ρευστότητας

0

Που πηγαίνουν τα λεφτά των δόσεων από τον ESM όταν τα παίρνει η κυβέρνηση;

Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι «στην ανάπτυξη», ή «στην καταπολέμηση της κρίσης», αλλά σε παλιά δανεικά, σε χρέη του δημοσίου και στο… μαξιλαράκι ρευστότητας. Δηλαδή, αύριο που το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα (σ.σ. είναι η υπο-δόση), θα κατανεμηθεί ακολούθως:

  • 3,3 δισεκ. ευρώ για την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας
  • 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου
  • 1,9 δισεκ. ευρώ για την δημιουργία του «μαξιλαριού ρευστότητας»

Το… παράλογο είναι ότι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι το απόθεμα, να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.

Δηλαδή, όλα τα λεφτά που για να τα πάρει η χώρα μας, δίνει «γη και ύδωρ», δεν πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας, αλλά σε παλιά μνημονιακά δανεικά και σε… μαξιλαράκια για το μέλλον.

Οι εκταμιεύσεις και το μέγεθος κάθε εκταμίευσης «θα εξαρτάται από το αν θα κριθούν ικανοποιητικές οι επιδόσεις της Ελλάδας αναφορικά με τη μείωση του υπολοίπου των οφειλών», αναφέρει ο ESM.

Καθίσταται όμως σαφές ότι η Ελλάδα ωστόσο κινδυνεύει ακόμη και με επιστροφή χρημάτων αν καθυστερήσει στο πεδίο της αποπληρωμής των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες.

Η δεύτερη υπο-δόση

Η δεύτερη υπο-δόση, του 1 δισεκ. ευρώ θα εκταμιευθεί από τον Μάιο ενδεχομένως τμηματικά – το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου και θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών» υπό δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι η «ικανοποιητική απόδοση» στη μείωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η δεύτερη από την επιτυχή συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Την εποπτεία των πλειστηριασμών έχουν αναλάβει οι θεσμοί οι οποίοι θα υποβάλουν έκθεση πριν από την εκταμίευση του 1 δισεκ. ευρώ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.