ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ Ο ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ για το σκάνδαλο του Facebook

0

«Είναι ευκαιρία κύριε Μαρκ Ζούκερμπεργκ να μιλήσετε σε εκείνους που πιστεύουν στο Facebook, αλλά και σε εκείνους που είναι σκεπτικοί. Εμείς ακούμε, η Αμερική ακούει, πιθανώς όλος ο κόσμος ακούει«. Αυτό είπε ένα από τα μέλη του Κογκρέσου πριν ο δημιουργός του δημοφιλέστερου εκ των social media, πάρει τον λόγο.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ βρέθηκε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου. Και βρέθηκε εκεί για να δώσει εξηγήσεις. Εξηγήσεις για το πώς τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook διέρρευσαν. Στο σκάνδαλο εμπλέκεται η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica. Μέσω της οποίας υπολογίζεται πλέον πως ευαίσθητες, προσωπικές πληροφορίες τουλάχιστον 87 εκατομμυρίων (!) χρηστών, έχουν τεθεί υπό κίνδυνο.

Εδώ να σημειώσουμε πως στο Κογκρέσο ο ιδρυτής του Facebook βρέθηκε ήδη νωρίτερα και συναντήθηκε, συνοδεία της συζύγου του, με Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς για να ζητήσει συγγνώμη για την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, πριν τις καταθέσεις του στο Κογκρέσο.

Η επίσημη συγγνώμη

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζήτησε προσωπικά και επίσημα συγγνώμη στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και για την πολιτική χειραγώγηση.

«Είναι προφανές σήμερα ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να αποτρέψουμε αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Δεν λάβαμε ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να περιορίσουμε αυτές τις λανθασμένες χρήσεις», πρόσθεσε. Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος καταθέτει ενώπιων αμερικανών βουλευτών κατά τη διάρκεια ακροάσεων που άρχισαν σήμερα και θα συνεχιστούν αύριο. Σκοπός αυτών είναι να καθοριστεί πώς τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατέληξαν στα χέρια της Cambridge Analytica. Η κατάθεσή του συνεχίστηκε για ώρες…

Τι θα γίνει αν δεν… πείσει;

Αν οι απαντήσεις του επικεφαλής του Facebook δεν κριθούν επαρκείς, το Κογκρέσο αναμένεται να προχωρήσει στην υιοθέτηση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τη ρύθμιση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Αναμένοντας αυτή την κίνηση, η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης νέας νομοθεσίας η οποία θα υποχρεώνει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύπτουν ποιοι βρίσκονται πίσω από πολιτικές διαφημίσεις, όπως το πράττουν ήδη οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ωστόσο αυστηρότερη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο το Facebook χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητά του να προσελκύσει διαφημιστικά κέρδη, που αποτελούν τα βασικά του έσοδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.