Συνέχεια στις προκλητικές τοποθετήσεις δίνει η Άγκυρα, με αφορμή την αποφυλάκιση και των τελευταίων τεσσάρων τούρκων αξιωματικών. Έτσι, μετά την ευθεία απειλή απαγωγής από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Τουρκίας, σήμερα ήρθε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να επιτεθεί με στην ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έχει μετατρέψει την Ελλάδα «σε ασφαλές καταφύγιο πραξικοπηματιών».

«Έχουμε πολλές φορές δηλώσει ότι καταδικάζουμε την άρνηση της Ελλάδας να επιστρέψει στη χώρα μας τους οκτώ προδότες πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου και την απελευθέρωση και την παροχή ασύλου σε έναν από αυτούς και ότι αναμέναμε από την ελληνική δικαιοσύνη να μην επαναλάβει αυτού του είδους τα λάθη με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις» σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Παρόλα αυτά τις προηγούμενες μέρες μάθαμε ότι η Ελλάδα άφησε ελεύθερους και τους άλλους επτά φυγάδες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απελευθέρωση όλων των πραξικοπηματιών φυγάδων με μία διοικητική απόφαση που έχει σχέση με τη διαδικασία σύλληψής τους».

«Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει στους πραξικοπηματίες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει καταστεί η χώρα που εξασφαλίζει ένα ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες» υπογραμμίζει η Άγκυρα και καταλήγει:

«Μία χώρα που διατείνεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, δεν είναι συμβατό ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με το δίκαιο της καλής γειτονίας να απελευθερώνει προδότες που επιχείρησαν να κάνουν πραξικόπημα σε μία γείτονα χώρα για την κατάλυση της δημοκρατίας της. Θα επιμείνουμε με αποφασιστικό τρόπο για την επιστροφή των πραξικοπηματιών προδοτών και την εκδίκασή τους στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται, ότι χθες, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης απείλησε ευθέως την ελληνική κυβέρνηση με απαγωγή των οκτώ αξιωματικών. «Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική δικαιοσύνη» είπε.

Κατά τα άλλα εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι αθέτησέ τον λόγο του: «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει περάσει πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει γκιουλενιστές τρομοκράτες που προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τους παρέχει στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Νομίζαμε ότι ο κ. Τσίπρας θα κρατούσε τον λόγο του και θα επέστρεφε τους οχτώ πραξικοπηματίες. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει πολιτική κατεύθυνση»

Η απάντηση της Αθήνας, ήρθε άμεσα δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε: «Η μόνη δέσμευση του κ. Τσίπρα είναι να εξασφαλίζει το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Ανάξιο σχολιασμού το περιεχόμενο του κ. Μποζτάγ. Η Τουρκία κάνει εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο εντός της χώρας. Εμείς κάνουμε εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στην ενδυνάμωση της Ελλάδας. Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά πως δεν είμαστε από αυτά τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια. Δεν θα της το επιτρέψουμε (να απαγάγει τους 8). Ο κ. Μποτζάγ δεν έχει εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις, η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.