«Έχουμε ανάγκη, χρειαζόμαστε τη διαμόρφωση μίας ιστορικής συλλογικής μνήμης, την ανασύστασή της, την ανασύνταξή της, το πέρασμά της στις νεότερες γενεές, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε σήμερα το μεσημέρι από την Πύλη του δήμου Πύλης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 75η επέτειο της ιστορικής «Μάχης της Πόρτας».

Και συνέχισε: «Έχουμε ανάγκη, χρειαζόμαστε, τρία χρόνια πριν να συμπληρωθούν 200 χρόνια, από την απελευθέρωση του νέου έθνους κράτους της χώρας μας, μία κουλτούρα συλλογικής μνήμης, το χρειαζόμαστε και το χρειαζόμαστε και σαν μία χώρα που βγαίνει από μία οκτάχρονη, άρα πολύχρονη περιπέτεια, μία κρίση βαθύτατη που προφανώς είχε στην καρδιά της την οικονομική κρίση, αλλά συνεπέφερε και συνεπιφέρει πάντοτε, θεσμική, ηθική, πολιτισμική, προσωπική, κρίση διεθνών σχέσεων, δηλαδή είναι μία πολύπλευρη κρίση από την οποία βγαίνουμε», προσθέτοντας:

«Και πρέπει να στηριχθούμε πάρα πολύ κατά τη γνώμη μας στην πραγματική αποτίμηση και στο καθρέφτισμα της κοινής μας ιστορίας και της κοινής μας μνήμης».

Ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να τονίσει πως το πνεύμα της αντίστασης πρέπει να είναι παρόν κάθε στιγμή, στο βήμα, στο διάβα της ζωής κάθε ανθρώπου, πόσω μάλλον στο διάβα, στις παραδόσεις, στην ιστορία και στο μέλλον ενός λαού.

Μιλώντας για τη Μάχη της Πόρτας ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως η μάχη εδώ, είχε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιοτικά, τα οποία πρέπει να επισημανθούν, ακριβώς, όπως διευκρίνισε, για μια αμερόληπτη διαδικασία προσέγγισης της ιστορικής μνήμης.

Η μάχη που έγινε εδώ, τόνισε ο κ. Βούτσης, ήταν το σήμα, προς όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, πώς οι Έλληνες αποφάσισαν να αντισταθούν και να προχωρήσουν παρά την πρόκληση, την πρόσκληση να σταθούν ταπεινά και ήσυχα μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια ανάμεσά τους και από πάνω τους. Ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για μια σημαδιακή αντίσταση, για ένα σημαδιακό μήνυμα, επισημαίνοντας:

«Σε όλη αυτή την περιοχή και με κορυφαία τη μάχη που δόθηκε εδώ, υπήρξε αδιαμφισβήτητα μία μαζική ενωτική, καθολική και πολύμορφη αντίσταση που αγκάλιασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.