Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής και ισραηλινής κυβέρνησης, σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών διπλωματικών αποστολών και προξενικών αρχών.

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι. Η ΝΔ και η ΔΗΣΥ δήλωσαν θετικοί στη κύρωση της συμφωνίας ωστόσο επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.

Επίσης, δεκτές κατά πλειοψηφία έγιναν και δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο και προβλέπουν:

-Την παράταση για έξι επιπλέον μήνες και μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2018, της δυνατότητας εξασφάλισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς και την διατήρηση του ακατάσχετου, της εταιρίας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) Α.Β.Ε.Ε».

-Τον περιορισμό κατά δύο μήνες (από έξι γίνεται τέσσερεις) της προθεσμίας έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασίας των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την εγκατάσταση έργων και δραστηριοτήτων «Συστημάτων Περιβαλλοντικών Υποδομών».

Τις τροπολογίες υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ επιφυλάχθηκαν να τις μελετήσουν και να τοποθετηθούν στην ολομέλεια ενώ η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, χαρακτήρισε την συμφωνία με το Ισραήλ πολύ σημαντική, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ασκώντας μια ενεργητική πολυδιάστατη πολιτική». Όπως είπε, οι συμφωνίες που προωθεί η χώρα μας με άλλα κράτη, είτε με τριγωνικά σχήματα είτε σε διμερές επίπεδο, δένουν τη σταθερότητα και δυναμώνουν τους δεσμούς, αποτρέποντας έτσι αποσταθεροποιητικές προσπάθειες.

Έμφαση έδωσε ο κ. Αμανατίδης στη τρίτη Διάσκεψη της Ρόδου στις 21 Ιουνίου, στην οποία συμμετέχουν κράτη της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και των Βαλκανίων, στην ατζέντα των οποίων, όπως είπε, είναι το πλάνο για το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στη περιοχή.

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, το αίτημα του βουλευτή της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου, να έρθει στην Επιτροπή Εξωτερικών και να γίνει κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση για το θέμα των σχέσεων Ισραήλ και Παλαιστίνης. Αίτημα το οποίο επικρότησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.