ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Σχέδιο για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα από Μέρκελ

Sharing is caring!
0Shares

Άτυπη σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των προέδρων και πρωθυπουργών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελλάδας και άλλων εμπλεκόμενων χωρών.

Η συνάντηση εργασίας, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοινώθηκε μια ημέρα μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν στο Βερολίνο με τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας να τονίζουν την πρόθεσή τους να επιστρέψει το καθεστώς του Δουβλίνου ΙΙ το οποίο προβλέπει ότι όσοι πρόσφυγες καταγράφονται σε μια χώρα της ζώνης Σένγκεν θα μπορούν να επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν στη χώρα αυτή.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια διμερών συμφωνιών.

Σε ένα προσχέδιο συμφωνίας που επικαλείται το Reuters αναφέρεται ότι «οι δευτερογενείς κινήσεις αιτούντων ασύλου ανάμεσα σε κράτη-μέλη βάζουν σε κίνδυνο το σύστημα ασύλου. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία νομικά και διοικητικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιες κινήσεις και να συνεργαστούν με αυτό το στόχο».

Μια τέτοια οδηγία θα ωφελούσε την Άνγκελα Μέρκελ καθώς θα σημαίνε την μεγάλη μείωση των μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία προς ικανοποιήση των κυβερνητικών της εταίρων του CSU.

Σύμφωνα με τη Frontex το 90% όσων φτάνουν στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία υποβάλλουν σε αυτές τις χώρες αίτηση χορήγησης ασύλου αλλά αρκετά συχνά ταξιδεύουν βορειότερα, με κυριότερο προορισμό τη Γερμανία.

Το εν λόγω προσχέδιο επαναφέρει την πίεση προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να εμποδίζουν τους μετανάστες από το να διασχίζουν τα σύνορα σε άλλα κράτη-μέλη.

Συναντήσεις για το μεταναστευτικό θα έχει και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. «Πιθανόν θα υπάρξει μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, εμού και άλλων ηγετών για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής», εξήγησε ο Κουρτς λίγο πριν από την κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αυστρίας με την περιφερειακή κυβέρνηση της Βαυαρίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γερμανία».

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.