ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Υλοποιούμε το άρθρο 101 του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα

Sharing is caring!
0Shares

«Υλοποιούμε για πρώτη φορά το άρθρο 101 του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα. Οι νησιώτες θα έχουν συγκεκριμένο όφελος από το Μεταφορικό Ισοδύναμο», δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σημειώνοντας ότι θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς επιβατών και προϊόντων και θα προσαρμοστεί, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με το κόστος στις χερσαίες μεταφορές.

Ο κ. Κουρουμπλής, αναφέρθηκε στην Αλόννησο, για την οποία οι μελέτες δείχνουν ότι το όφελος από το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, στη Μυτιλήνη θα φτάσει τα 6 εκατομμύρια, στην Χίο τα 5 εκατομμύρια και στην Ικαρία τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Τόνισε, δε, ότι η πιλοτική εφαρμογή δεν περιορίζεται μόνο στο Αιγαίο, αλλά αφορά και νησιά του Ιονίου. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η ίδρυση Παρατηρητηρίου για να ερευνά κατά πόσο ωφελούν οι πρόνοιες του μηχανισμού και να εντοπίσει τυχόν αδυναμίες στην πορεία υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, προκειμένου να γίνει το πρόγραμμα πιο χρηστικό για τους πολίτες.

«Θεσπίζουμε ένα σημαντικό μέτρο και θα το διαπιστώσουν γρήγορα οι νησιώτες», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Θα δούμε τι θα πουν οι νησιώτες για τα κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν και δεν το εφάρμοσαν και τι θα πουν για την κυβέρνηση που το εφαρμόζει κάτω από τις συγκεκριμένες δημοσιονομικές περιοριστικές συνθήκες».

Ο υπουργός επισήμανε, όμως, ότι για την κυβέρνηση δεν εξαντλούνται οι υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στη νησιωτική χώρα, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν εκείνες οι πολιτικές που θα βοηθήσουν τους νησιώτες να μην αισθάνονται κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένοι.

Ως προς τη χρηματοδότηση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 60 εκατομμύρια για το εξάμηνο που έρχεται και 150 εκατομμύρια για τον επόμενο χρόνο, όταν το πρόγραμμα επεκταθεί σε όλα να νησιά της χώρας.

Απάντηση στην αντιπολίτευση

«Δυστυχώς, η έλλειψη γενναιότητας, η παραπληροφόρηση, η μικροψυχία και το ρεσιτάλ ψέματος, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τις παρατηρήσεις τής αντιπολίτευσης» σχολίασε ο υπουργός Ναυτιλίας για τη στάση της ΝΔ και απευθύνθηκε στα αντιπολιτευτικά έδρανα: «Ήταν ή δεν ήταν, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ζήτημα που αναγραφόταν στα προεκλογικά προγράμματα επί 40 χρόνια; Μάλιστα για κάποια κόμματα που σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφέρονται σε αυτό το θέμα, αμφιβάλλω αν το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήταν στο τελευταίο τους προεκλογικό πρόγραμμα».

«Εντάξει, να δεχθώ ότι δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να ήταν, κάτω από τις συγκεκριμένες περιοριστικές δημοσιονομικές συνθήκες που ζει η χώρα. Εσείς ήσασταν οι περισσότεροι υπουργοί, όχι βουλευτές, αλλά υπουργοί στις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν. Και μάλιστα μιλάω για την περίοδο των παχιών αγελάδων. Εσείς που πήρατε το δημόσιο χρέος από 170 δισ. και το φτάσατε 300 δισ. Γιατί δεν το εφαρμόσατε το Μεταφορικό Ισοδύναμο;» παρατήρησε ο κ. Κουρουμπλής και αναρωτήθηκε πώς πιστεύουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που δεν ψηφίζουν το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ότι θα αντιδράσουν οι νησιώτες, όταν τους πουν ότι τα 150 εκατομμύρια, που η κυβέρνηση θα διαθέσει για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, είναι ψίχουλα.

«Εσείς που ξυπνάτε και κοιμάστε με την αγωνία για τους νησιώτες, όταν είχατε αυτήν τη δυνατότητα, γιατί δεν το εφαρμόσατε; Τι θα πείτε σε αυτόν τον κόσμο» ανέφερε ο υπουργός και κατήγγειλε παραπληροφόρηση, σημειώνοντας ότι πολύ γρήγορα θα κληθούν, από τους νησιώτες, να απολογηθούν όσοι διετέλεσαν υπουργοί αλλά δεν μερίμνησαν να εξασφαλιστεί από την ΕΕ συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησης του προγράμματος Εδαφικής Συνοχής. «Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και έρχεται σε αυτήν την περίοδο και προχωρεί σε αυτήν τη διαδικασία. Δεν προχωρήσαμε έτσι, με τη μεταφυσική φώτιση. Κάναμε διάλογο με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, με τη συμμετοχή του πιο έγκυρου επιστημονικού φορέα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μπορείτε να τα αμφισβητείτε αυτά; Ακούσατε τους φορείς χθες. Δεν είπε κανείς τους ότι η κυβέρνηση δεν τους κάλεσε στον διάλογο» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προχώρησε μετά από εξαντλητικό διάλογο και σήμερα η κυβέρνηση πιέζει την Κομισιόν να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της νησιωτικής πολιτικής.

«Γιατί, λοιπόν, τέτοιο ρεσιτάλ ψέματος και υποκρισίας» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και αναφέρθηκε και στην κριτική για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. «Δεν είπατε ποτέ στον κόσμο ότι ο ΦΠΑ δεν καταργήθηκε ποτέ στις μεταφορές, θέμα που συνδέεται με το κόστος. Είχε υπάρξει σύστημα που να παρακολουθεί αν αυτός ο μειωμένος ΦΠΑ ωφελούσε συνολικά τους πολίτες ή αν ωφελούσε τις τσέπες ολίγων; Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείτε να απογαλακτιστείτε από τα μεγάλα συμφέροντα» επισήμανε.

Για τις άγονες γραμμές, ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε: «Να δούμε πού πήγαιναν τα λεφτά στις λεγόμενες άγονες γραμμές. Και τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια στο Αιγαίο. Να δούμε πώς λειτουργούσε το σύστημα και ποιοι εξυπηρετούνταν. Τολμήσαμε να συγκρουστούμε με συμφέροντα! Και έρχεται το ΚΚΕ και μας λέει ότι φοβόμαστε τους εφοπλιστές;».

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.