ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων για την αυταρχική συμπεριφορά της αστυνομίας

Καλεί τους δικηγόρους και τους πολίτες σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων από κάθε εξουσία (αστυνομική, δικαστική κλπ), ανεξάρτητα από την ιδιότητα των θυμάτων

Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
Sharing is caring!
0Shares

Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της επισημαίνει την αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών προς Δικηγόρους. Τονίζει ότι: «Οι αστυνομικοί προσέβαλλαν τη συνάδελφο έξω από τη δικαστική αίθουσα στην οποία μόλις είχε δικάσει, και όταν τους ζήτησε τα στοιχεία τους αφού πρώτα τους είχε δώσει τα δικά της, άσκησαν βία πάνω της χωρίς κανένα λόγο, την εξύβρισαν, την απείλησαν και στο τέλος την προσήγαγαν και υπέβαλλαν μήνυση εναντίον της! Εξίσου προκλητική ήταν η στάση τους και απέναντι στο σύζυγό της και σε άλλους δικηγόρους που διαμαρτυρήθηκαν για τη βίαιη και αδικαιολόγητη συμπεριφορά τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων πήρε αμέσως θέση για το συμβάν με ψευδείς και προκλητικές αναφορές του τύπου «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» (εννοώντας βέβαια τους δικηγόρους και όχι τους αστυνομικούς)».

Αναλυτικά:
«Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα την αυθαίρετη, αυταρχική και παράνομη συμπεριφορά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 από αστυνομικά όργανα, προερχόμενα από τα ΜΑΤ, σε βάρος δικηγόρων. Οι αστυνομικοί προσέβαλλαν τη συνάδελφο έξω από τη δικαστική αίθουσα στην οποία μόλις είχε δικάσει, και όταν τους ζήτησε τα στοιχεία τους αφού πρώτα τους είχε δώσει τα δικά της, άσκησαν βία πάνω της χωρίς κανένα λόγο, την εξύβρισαν, την απείλησαν και στο τέλος την προσήγαγαν και υπέβαλλαν μήνυση εναντίον της! Εξίσου προκλητική ήταν η στάση τους και απέναντι στο σύζυγό της και σε άλλους δικηγόρους που διαμαρτυρήθηκαν για τη βίαιη και αδικαιολόγητη συμπεριφορά τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων πήρε αμέσως θέση για το συμβάν με ψευδείς και προκλητικές αναφορές του τύπου «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» (εννοώντας βέβαια τους δικηγόρους και όχι τους αστυνομικούς).
Το περιστατικό θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν εξοργιστικό, και σίγουρα δεν είναι καθόλου μεμονωμένο. Καταρχήν διότι δεν πρωταγωνίστησε μόνο ένας αστυνομικός αλλά πλήθος συναδέλφων του που έσπευσαν να τον συνδράμουν στον τραμπουκισμό μιας γυναίκας. Επιπλέον όμως, διότι το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί σύμπτωμα του γενικότερου αυταρχισμού που χαρακτηρίζει τα σώματα ασφαλείας και έχει ενταθεί στα χρόνια των Μνημονίων, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι θα έβαζε φραγμό στην ασυδοσία. Η «συνέχεια του κράτους» την οποία υπηρετεί η Αστυνομία του κ. Τόσκα ενισχύει την ατιμωρησία, ακριβώς επειδή οι αστυνομικοί ξέρουν ότι το περισσότερο με το οποίο κινδυνεύουν εάν ασκήσουν καταχρηστικά την εξουσία τους είναι μια ΕΔΕ που γίνεται για τα μάτια του κόσμου… Επίσης, γνωρίζουμε σαν δικηγόροι ότι οι αστυνομικοί συμπεριφέρονται πολύ χειρότερα σε ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες, Ρομά, αστέγους κλπ) και γενικότερα σε απλούς πολίτες (απεργούς, διαδηλωτές στις Σκουριές κλπ), ενώ και η κατάθεσή τους στο δικαστήριο θεωρείται περίπου ως αμάχητο τεκμήριο. Η απόφαση του ΔΣΘ για 24ωρη αποχή διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 9 Ιουλίου απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος των συναδέλφων μας είναι σωστή. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία απαιτεί την τιμωρία των ενόχων για το συμβάν και καλεί τους αρμόδιους εισαγγελείς να πάρουν θέση και να μεριμνήσουν δεόντως προς αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων παράνομων και αυταρχικών συμπεριφορών αστυνομικών. Ταυτόχρονα, καλεί τους δικηγόρους και τους πολίτες σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων από κάθε εξουσία (αστυνομική, δικαστική κλπ), ανεξάρτητα από την ιδιότητα των θυμάτων».

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.