ΝΕΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Μειώσεις έως 173 ευρώ για συντάξεις 1.000 ευρώ μεικτά

Οι περικοπές στις συντάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί δύο φορές, τη μια το καλοκαίρι του 2017 και άλλη μια φέτος στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου

Sharing is caring!
0Shares

Kείμενο δεσμεύσεων αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη στο eurogroup, το οποίο θα αφορά όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τις συντάξεις, το αφορολόγητο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Πέρα από την απλή κατάθεση του προϋπολογισμού το Φθινόπωρο στην Κομισιόν, η κυβέρνηση ενδέχεται να κληθεί να συνομολογήσει ένα άτυπο «μνημόνιο» δεσμεύσεων και στόχων σε λίγες μέρες από σήμερα.

Οι περικοπές στις συντάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί δύο φορές, τη μια το καλοκαίρι του 2017 και άλλη μια φέτος στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου.

Την Πέμπτη μέσω της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Ωστόσο μετά την κατάθεση τροπολογιών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να μην κοπούν οι συντάξεις ο κύριος Τσίπρας αρνήθηκε να τις αποδεχτεί.

Αν τελικά η κυβέρνηση δεν ματαιώσει ή δεν αναβάλλει τις περικοπές το σοκ για τους συνταξιούχους θα είναι μεγάλο.

Οι περικοπές στις συντάξεις φτάνουν το 18% σε κύριες και επικουρικές και οι μειώσεις θα αφορούν συνταξιούχους που παίρνουν ακόμη και κάτω από 1000 ευρώ. Το μετρό έχει ψηφιστεί για να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2019.

Tι να περιμένουν οι συνταξιούχοι από το 2019

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) οι μειώσεις στις συντάξεις θα αρχίζουν από τα 77 ευρώ και θα φτάνουν στα 173 ευρώ για συντάξεις 1.000 ευρώ μεικτά.

Μεγάλες είναι οι περικοπές που αναμένονται στους πρώην συνταξιούχους του ΤΕΒΕ. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα συνταξιούχου με χρόνο ασφάλισης 24 έτη και 10 μήνες, ο οποίος λαμβάνει σήμερα μικτή σύνταξη 552,37 ευρώ, εμφανίζει προσωπική διαφορά 76.99 ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18%.

Η νέα του μικτή σύνταξη από το 2019 θα είναι 475.38 ευρώ.

Mεγάλες απώλειες έχουν και οι νέοι συνταξιούχοι, καθώς λόγω του νόμου Κατρούγκαλου η σύνταξή τους είναι πολύ χαμηλή.

Ετσι, για παράδειγμα ασφαλισμένος του ΙΚΑ στην 28η κλάση με το προηγούμενο καθεστώς θα ελάμβανε σύνταξη 1.843,95 ευρώ μεικτά, με το νέο καθεστώς λαμβάνει 1.405,57. Η μείωση ανέρχεται σε 438,38 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του τακτικού συνεδρίου των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία επισήμανθηκε και το θέμα του ΕΦΚΑ για το οποίο η ΠΟΠΟΚΠ προβλέπει έλλειμμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ αντί πλεονάσματος.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.