Δευτέρα, Ιούλιος 22, 2019
Αρχική Οικονομια ΣΕΒ: Τα νοικοκυριά «σήκωσαν» 13,7 δισ. ευρώ το 2017

ΣΕΒ: Τα νοικοκυριά «σήκωσαν» 13,7 δισ. ευρώ το 2017

Ανεπαρκές το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων

Sharing is caring!
0Shares
Τα νοικοκυριά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όχι μονο αδυνατούν να αποταμιεύσουν αλλά το 2017 αναγκάστηκαν να «σηκώσουν» 13,7 δισ. ευρώ από τις οικονομίες τους, ενδεχομένως και από δανεισμό, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του είναι ενδεικτικά της κατάστασης που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Από τα 13,7 δισ. ευρώ που «σήκωσαν» τα 5,4 δισ. ευρώ επενδύθηκαν και τα υπόλοιπα 8,3 δισ. ευρώ έπεσαν στην κατανάλωση ξοδεύοντας περισσότερα απ’ ότι επέτρεπε το εισόδημά τους. Αυτό σημαίνει ότι η αρνητική αποταμίευση έφτασε στα 8,3 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να γίνει η σύγκριση επισημαίνεται ότι το 2009, τα νοικοκυριά επένδυσαν συνολικά 20,3 δισ. ευρώ  (21,2 δισ. ευρώ πάγιες επενδύσεις και -0,9 ευρώ μεταβολή αποθεμάτων), εκ των οποίων τα 11,4 δισ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από τις (θετικές) αποταμιεύσεις τους και τα υπόλοιπα 8,9 δισ. ευρώ κυρίως από τις τράπεζες (δανεισμός) και άλλους εξωγενείς πόρους.

Η ανάλυση του ΣΕΒ είναι σαφής και υπογραμμίζει πως το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ανεπαρκές.

Αυτό σημαίνει πως δεν βάζουμε στην άκρη, και δεν επενδύουμε ως κοινωνία, όσα απαιτούνται, για να συντηρήσουμε τον κεφαλαιακό εξοπλισμό που απαξιώνεται και αφετέρου για να τον επεκτείνουμε με νέα πάγια (εργοστάσια, μαγαζιά, γραφεία, κατοικίες κ.ο.κ.), ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.

Τα λειτουργικά κέρδη των επιχειρήσεων και η αποταμίευση των νοικοκυριών πρέπει να αυξηθούν, και ο προϋπολογισμός να παραμείνει πλεονασματικός.

Παράλληλα, πρέπει οι μεγαλύτερες αποταμιεύσεις  να μετατραπούν σε επενδύσεις.

Ειδικότερα, για να αυξηθούν οι επενδύσεις, απαιτείται αφενός η μείωση της υπερφορολόγησης ώστε να μένουν περισσότερα εισοδήματα στα χέρια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και αφετέρου η δημιουργία ενός σταθερού φιλοεπενδυτικού κλίματος για να παρακινηθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να επενδύσουν.

Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν, επίσης, ευνοϊκότερες συνθήκες απασχόλησης, ώστε οι άνεργοι να βρουν δουλειά και οι εργαζόμενοι να μπορούν να ξαναρχίσουν σιγά-σιγά να αποταμιεύουν για να επενδύσουν σε ένα σπίτι ή σε ένα μαγαζί, και οι νέοι να φτιάξουν οικογένεια στη χώρα μας, αντί να φεύγουν στο εξωτερικό. Χρειαζόμαστε, συνεπώς, υψηλότερες επενδύσεις και ισχυρότερη ανάπτυξη.

Ναι μεν σήμερα έχουμε σταματήσει να δανειζόμαστε για να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε, όμως έχουμε σταματήσει και να αποταμιεύουμε με αποτέλεσμα την αποεπένδυση. Οι προοπτικές για βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας με το σημερινό ρυθμό αύξησης των επενδύσεων, είναι περιορισμένες.

Διαθέσιμο εισόδημα, αποταμίευση, επενδύσεις και καθαρή λήψη δανείων νοικοκυριών,  2017 – ποσά σε € δισ. σε τρέχουσες τιμές (ΕΛΣΤΑΤ, Τριμηνιαίοι Μη Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί Θεσμικών Τομέων, 2017)

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.