ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Πώς θα αποζημιώνονται οι νησιώτες

Sharing is caring!
0Shares

Από αύριο Τρίτη ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας του Μεταφορικού Ισοδυναμου. Οι κάτοικοι των 49 νησιών που εντάσσονται στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, θα μπορούν να μεταβαίνουν στο metaforikoisodynamo.gr και να εγγράφονται για να αποκτήσουν τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη, τον οποίο θα χρησιμοποιούν στα πρακτορεία έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Με το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου οι κάτοικοι των νησιών θα αποζημιώνονται για τη διαφορά του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς από το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

Κάθε χρήστης της πλατφόρμας, για μια και μόνο φορά, θα χρειαστεί να ακολουθήσει δύο βήματα:

  • Να προχωρήσει σε εγγραφή με τους κωδικούς TAXIS
  • Να συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία και να δώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) στον οποίο θα του πιστώνονται τα χρήματα που δικαιούται από την εφαρμογή του μέτρου
  • Στη συνέχεια εκδίδεται ο Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη, ο οποίος είναι προσωπικός και ισχύει άπαξ.

Ο νησιώτης, πέραν της επίδειξης του ΜΑΝ στα πρακτορεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, δεν χρειάζεται να κάνει καμία επιπλέον ενέργεια. Στο τέλος κάθε μήνα θα πιστώνονται στο λογαριασμό του, τα χρήματα που λειτουργούν ως αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους και τα οποία, όπως έχει διευκρινιστεί, είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Για τις επιχειρήσεις:

Υπενθυμίζεται δε, ότι από την 1 Ιουλίου 2018 είναι επιλέξιμες και οι δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής. Για αυτό το λόγο παρακαλούνται οι επιχειρήσεις, από την προαναφερόμενη ημερομηνία, να τηρούν αρχείο των σχετικών παραστατικών (φορτωτική, τιμολόγια και ναύλους επαγγελματικού οχήματος – στην περίπτωση ιδιομεταφοράς).

Τέλος, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προβλέποντας τυχόν τεχνικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο δικαιούχος, καλεί τους νησιώτες, για όποια τυχόν απορία, να καλούν στην σταθερή γραμμή υποστήριξης του μέτρου, 215-215-7830, από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 πμ – 17:00 μμ. ή να αποστέλλουν τα ερωτήματά τους, μέσω της ειδικής φόρμας που υπάρχει στον ιστότοπο.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.