ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δύο διαφορετικά «σχολεία» για το προφυγόπουλα στο κέντρο της πόλης

Enhancing the right to education and access to schooling for refugee children

Sharing is caring!
0Shares

Μια θετική δράση για την ενίσχυση του δικαιώματος στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που ζουν στη Θεσσαλονίκη προωθεί η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και σε Εταιρική σχέση με το τμήμα Κοινωνικής Προσφοράς της ΧΑΝΘ και του Solidarity Now.

Με τίτλο «Enhancing the right to education and access to schooling for refugee children», (Ενισχύοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την πρόσβαση στο σχολείο για προσφυγόπουλα) το έργο που χρηματοδοτείται κατά το 100% από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, (Open Society Foundations) OSF θα ξεκινήσει την υλοποίηση του από τη νέα σχολική χρονιά.

Από την 1η Σεπτεμβρίου το έργο προϋπολογισμού 128.000 ευρώ θα προσφέρει υπηρεσίες προσχολικής αγωγής σε παιδιά προσφύγων στη Θεσσαλονίκη.

Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών του έργου συμμετείχαν η συντονίστρια του έργου και συνεργάτης της ΜΑΘ Πάολα Σερεμέτη, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΜΑΘ Στέλλα Ζούντσα, η συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του SolidarityNow στη Βόρεια Ελλάδα Δομνίκη Γεωργοπούλου και η επικεφαλής Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς της ΧΑΝΘ Αρίστη Τζώνη.

Ο πρώτος τομέας έργου περιλαμβάνει την αναμόρφωση ενός χώρου του Δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Πρασακάκη όπου θα στεγαστεί το πρόγραμμα «ΔΙΑ – δράσις : Παιδικό Κέντρο Δράσεων για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων παιδιών» που θα λειτουργεί σε δυο κύκλους .

Η Χ.Α.Ν.Θ. αναλαμβάνει και υποστηρίζει αποκλειστικά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρωινού και απογευματινού κύκλου του προγράμματος «ΔΙΑ –δράσις: Παιδικό Κέντρο Δράσεων για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων παιδιών».

Στον πρωινό κύκλο λειτουργίας 08.00 έως τις 16.00 θα υλοποιείται παιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με δράσεις που έχουν στόχο την κοινωνικοποίηση, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων , την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και βασικών μαθηματικών γνώσεων και αισθητικοκινητικής, για παιδιά προσφυγικών οικογενειών 2- 4 ετών στο πλαίσιο ενός δίγλωσσου προγράμματος μαθησιακής διαδικασίας.

Στον απογευματινό κύκλο λειτουργίας, από τις 16.00 έως τις 20.30 θα υλοποιείται πρόγραμμα με κύκλους διαπολιτισμικών δράσεων και εργαστήριων για παιδιά 2- 6 ετών σε ομάδες μεικτές από παιδιά τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού .

Το πρόγραμμα πρωινού και απογευματινού κύκλου θα είναι παρέχεται δωρεάν στους συμμετέχοντες.

Το δεύτερο σκέλος του έργου θα πραγματοποιηθεί στο Διαπολιτισμικό Σχολείο Ανατολικής Θεσσαλονίκης στην Οδό Εθνικής Αμύνης με τμήμα παιδιών ηλικίας 12 έως 18 ετών. Η εκπαίδευση των μεγαλύτερων προσφυγόπουλων υποστηρίζεται αποκλειστικά από το Solidarity Now και θα περιλαμβάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών. Το πρόγραμμα για τα μεγαλύτερα προσφυγόπουλα θα διαρκεί από τις 13.00 έως τις 19.00, ενώ θα συμμετέχουν σε αυτό δύο δάσκαλοι και θα λάβει χώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς κατά τις απογευματινές ώρες.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες υλοποίησης του έργου.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.