Ο ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, αναστέλλονται τα μέτρα ελάφρυνσης

Sharing is caring!
0Shares

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα να μην παρεκκλίνει από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του σήμερα στο Μόναχο της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των μέτρων ελάφρυνσης στο χρέος.

“Για το μέλλον, είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της”, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Προειδοποίησε εξάλλου ότι εάν υπάρξει υπαναχώρηση στις μεταρρυθμίσεις “ορισμένα από τα επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν”.

“Η Αθήνα θα παραμείνει υπό την αυστηρή εποπτεία του ESM μέχρι να αποπληρωθούν πλήρως όλα τα δάνεια”, πρόσθεσε.

Τόνισε εξάλλου ότι η Ελλάδα γνωρίζει πώς οι χρηματοοικονομικές αγορές και οι επενδυτές θα παρακολουθούν συνεχώς και θα αξιολογούν τη χώρα, όπως και τις υπόλοιπες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα. “Αυτό που είναι σημαντικό για την αγορά είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας να συνεχίσει να έχει στόχο την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μετά το τέλος του προγράμματος”, ανέφερε.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε πάντως την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.

“Οικονομίες που έχουν αποδυναμωθεί από μια κρίση μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο των δανείων από προγράμματα διάσωσης, εφόσον τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους κατανέμονται σε πολλά έτη και δεν ξεπερνούν το όριο του 15% με 20% του ΑΕΠ”, δήλωσε και πρόσθεσε: “η ίδια η Γερμανία επωφελήθηκε από την κατανομή των κόστους εξυπηρέτησης σε πολλά έτη. Μόνο το 2010 [η Γερμανία] αποπλήρωσε την τελευταία δόση της συμφωνία του Λονδίνου του 1953 στο γερμανικό χρέος – 57 χρόνια αργότερα”.

“Ο στόχος των προγραμμάτων βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν να δημιουργηθεί μια νέα βάση για υγιή και διατηρήσιμη ανάπτυξη”, ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ESM. “Αυτό είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά επίσης προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και του ESM. Ο ESM είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, οι δύο πλευρές έχουν δανείσει €189 δισ. στην Ελλάδα. Αυτό είναι περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και περισσότερο από το μισό του δημόσιου χρέους”.

Πηγή: capital.gr

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.