ΓΕΡΑΝΗΣ: Ο ΦΟΔΣΑ έχει δεχτεί αλλεπάλληλους ελέγχους από όλα τα ελεγκτικά σώματα

οι επιθεωρητές δεν έχουν δικαίωμα να κρίνουν εντάλματα τα οποία έχουν περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο

Sharing is caring!
0Shares

«Σε όλα είμαστε νόμιμοι. Δεν υπάρχει κάτι που να έχουμε πληρώσει παράνομα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος εμπιστευτικής έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τις αναφορές σχετικών δημοσιευμάτων σε παράτυπες διαδικασίες εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ από το 2014 μέχρι το 2017. Κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των εκτελεστικών επιτροπών της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Γεράνης τόνισε ότι ο ΦΟΔΣΑ έχει δεχτεί αλλεπάλληλους ελέγχους από όλα τα ελεγκτικά σώματα, όπως πρέπει να γίνεται, και συμμορφώνεται στις υποδείξεις των ελεγκτικών αρχών.
«Το σύνολο των ευρημάτων του προκείμενου ελέγχου εντοπίστηκε επί διαδικασιών οι οποίες έχουν ελεγχθεί γα τη νομιμότητα και την κανονικότητά τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και από την αρμόδια υπηρεσία επιτρόπου του Eλεγκτικού Συνεδρίου μέσω της θεώρησης των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ή ακόμη και από δικαστικούς σχηματισμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου» είπε.
Για τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης διευκρίνισε ότι «οι επιθεωρητές δεν έχουν δικαίωμα να κρίνουν εντάλματα τα οποία έχουν περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο» καθώς, όπως επισήμανε, «το έργο του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης αφορά τον εσωτερικό έλεγχο διαδικασιών». Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε εσφαλμένη τη νομική εκτίμηση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τις τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες διατυπώθηκε εκτίμηση περί παράτυπων διαδικασιών ανάθεσης και γνωστοποίησε ότι αν προκύψουν ενέργειες από τα αρμόδια όργανα εποπτείας, ο φορέας θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αν υπάρξουν παράγωγα στο πόρισμα.
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια καυσίμων το 2014, σχολίασε ότι η διαδικασία έγινε κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης όλων των φορέων διαχείρισης και με σκοπό να μην αφεθούν τα σκουπίδια μέσα στις πόλεις ενώ η σχετική δαπάνη καταβλήθηκε κατόπιν τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Σε ό,τι αφορά τις άλλες τρεις αναθέσεις, (για την προβολή ραδιοφωνικών μηνυμάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και την ανάθεση υπηρεσιών συμβούλου για τον εντοπισμό ελλείψεων ή προβλημάτων στους ΧΥΤΑ), αυτές ελέχθηκαν για τη νομιμότητα και την κανονικότητά τους τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η εντύπωση που δημιουργήθηκε απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα και τόνισε ότι οι δικαστικές αποφάσεις έχουν την μεγαλύτερη ισχύ. Δήλωσε, τέλος, ικανοποιημένος για το γεγονός ότι από τις 300 και πλέον συμβάσεις, συνολικού ύψους 18 εκ. ευρώ που ελέγχθηκαν «οι ελεγκτές ανακάλυψαν προβλήματα μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις, ύψους 250.000 ευρώ που και αυτές κρίθηκαν για την κανονικότητά και τη νομιμότητά τους από την ελληνική δικαιοσύνη, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.