Για «νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης» από το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζοντας ότι τίθεται έτσι σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, βάσει του νέου ΦΕΚ ΦΕΚ 3663/28.8.2018, μειώνονονται κατά 20%, τα όρια στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, με μια «αντιεπιστημονική και αυθαίρετη» προσέγγιση που χρησιμοποιεί κριτήρια γεωγραφικά και οικονομικά, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε αντιεπιστημονικό κι επικίνδυνο το νέο μέτρο, συμπληρώνοντας ότι υποβαθμίζει την περίθαλψη του ασθενή. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση που υπηρετεί λογιστικές σκοπιμότητες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη, το συμφέρον του ασθενή και της δημόσιας υγείας. Καλούμε το υπουργείο Υγείας, να σταματήσει να αντιμετωπίζει την υγεία με προχειρότητα και να βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς για να πιάσει τους στόχους που έχουν επιβάλει οι δανειστές».

Ο εξορθολογισμός των δαπανών θα επιτευχθεί θέτοντας τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας την συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και μέσω της θέσπισης πρωτοκόλλων διαγνωστικών – θεραπευτικών που αποτελούν αιτήματα του ιατρικού κόσμου, επισημαίνει ο ΙΣΑ.
Ο ΙΣΑ, που είχε προσφύγει από την πρώτη στιγμή κατά της αρχικής υπουργικής απόφασης που εισήγαγε το μέτρο του «πλαφόν» στη συνταγογράφηση, «θα πράξει και σε αυτή την περίπτωση τα δέοντα, προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία», καταλήγει στην ανακοίνωσή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.