Συγκροτείται η Επιτροπή Ελλάδας και Σκοπίων για τον αλυτρωτισμό στα σχολεία

Η Διεπιστημονική Επιτροπή θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και βοηθητικό διδακτικό υλικό στις δύο χώρες και εάν χρειαστεί θα εισηγηθεί αλλαγές.

Sharing is caring!
0Shares

Άρχισε η συγκρότηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία θα εξετάσει εάν απαιτούνται αλλαγές στα σχολικά βιβλία που χρησιμοποιούνται στις δύο χώρες.

Η σύσταση της Επιτροπής προβλέπεται από την συμφωνία των Πρεσπών, στο πλαίσιο του άρθρου 8, που αφορά πρωτίστως την εξάλειψη εκφάνσεων αλυτρωτισμού.

Αποστολή της Μεικτής Επιτροπής, όπου οι δύο χώρες είναι ισότιμες, είναι η αξιολόγηση σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού υλικού όπως χάρτες, άτλαντες και οδηγοί διδασκαλίας. Η εξέταση θα γίνει με βάση «αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα».

Η Αθήνα έχει παραπονεθεί στο παρελθόν ότι ορισμένα σχολικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται στην ΠΓΔΜ δεν αντανακλούν ή συγκαλύπτουν την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας.

Η Ελλάδα θα διαθέτει επτά μέλη στην Επιτροπή, με πρόεδρο τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.

Το άρθρο της Συμφωνίας που αφορά την Επιτροπή μπορεί κατ’ εξαίρεση να αρχίσει να εφαρμόζεται πριν την οριστική κύρωσή της. Εάν η Συμφωνία δεν κυρωθεί από οποιαδήποτε από τις δύο χώρες του έργο της Επιτροπής δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/382898/sugroteitai-i-epitropi-elladas-kai-pgdm-gia-ton-alutrotismo-sta-sholeia/#ixzz5QizqTnwv
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.