ΣΕΒ : Θα χρειαστούν ξένα κεφάλαια για την επιτάχυνση των επενδύσεων

Ο ΣΕΒ τονίζει ότι υπάρχει ανεπάρκεια εγχώριων αποταμιεύσεων

epa04836734 Tourists walk in front of graffiti that reads 'Welcome to Greece' in Athens, Greece, 08 July 2015. The eurozone's bailout fund, the European Stability Mechanism (ESM), said that it has received a request from Greece for a new aid package. EPA/FOTIS PLEGAS G.
Sharing is caring!
0Shares

Η επιτάχυνση των επενδύσεων από εδώ και πέρα θα γίνει με εισροές ξένων κεφαλαίων λόγω ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιεύσεων, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, οι επενδύσεις, εάν στηρίζονται μόνο στην εγχώρια αποταμίευση, «δεν πρόκειται να αυξηθούν με τα βήματα που απαιτούνται για να ξεφύγει η οικονομία από τη μεταμνημονιακή μιζέρια». Όπως τονίζει, χρειάζεται πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, όχι για καταναλωτικούς σκοπούς (δημόσια κατανάλωση) όπως στο παρελθόν, αλλά για επενδύσεις, είτε με τη μορφή δανεισμού ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών (αγορά από ξένους εταιρικών ομολόγων), είτε με τη μορφή εισροών κεφαλαίων για ξένες άμεσες επενδύσεις (που περιλαμβάνουν και εξαγορές επιχειρήσεων και κατοικιών) και επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο ελληνικό Χρηματιστήριο ή με την επανεισαγωγή κεφαλαίων Ελλήνων από το εξωτερικό.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι μία αύξηση των εγχώριων επενδύσεων πέραν του μεγέθους που μπορεί να καλύψει η εγχώρια αποταμίευση, είναι δυνατή μόνο με τη χρήση ξένων αποταμιεύσεων, δηλαδή με εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, που με τη σειρά του σημαίνει μία αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αναφέρει, ωστόσο, ότι ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι απαραιτήτως κακή εξέλιξη εάν προκαλείται όχι από τα ελλείμματα του Δημοσίου που διογκώνουν τη ζήτηση και τις εισαγωγές, αλλά από ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παραγωγή -στο μέλλον- εισοδημάτων ικανών να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών/επενδυτών, που έφεραν τα λεφτά τους στη χώρα για επενδύσεις.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.