Απαίτηση εργαζομένων ΕΛΒΟ: Να πάψει η ειδική εκκαθάριση και να οριστεί διοίκηση

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛ.Β.Ο. εκπροσωπείται από (3) τρία εκλεγμένα μέλη στο 7μελές Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων της ΕΛ.Β.Ο.

Sharing is caring!
0Shares

Η παράταξη “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛ.Β.Ο.” με δελτίο Τύπου, ζητάει τη βαθιά δικαστική έρευνα για τη διερεύνηση ευθυνών για το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης που βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, εδώ και πέντε χρόνια, κάνοντας μάλιστα λόγο για “αδιαφάνεια, υπόγειες διαδρομές, μπόχα από το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου στα κοράκια”, την ώρα που η εταιρία “είναι πλήρως απαξιωμένη και εκτός παραγωγής”.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ΕΛΒΟ, προχωρώντας σε καταγγελίες, ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα, επιτέθηκε φραστικά στον ειδικό εκκαθαριστή, ένα θέμα που πρώτο έγραψε το newreport.gr και εν συνεχεία αναπαράχθηκε από μερίδα του Τύπου.

Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητούν παύση της ειδικής εκκαθάρισης και ορισμού διοίκησης, ενώ αναφέρονται σε “κατάσταση σήψης στο εσωτερικό της εταιρίας”, το οποίο -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- γνωρίζουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Την Τρίτη 11-9-2017 σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης Δ.Ε.Θ. ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε αποκαλύψεις και καταγγελίες σε σχέση με τον ρόλο του εκκαθαριστή της ΕΛ.Β.Ο.

Μεταξύ άλλων του καταλόγισε ότι λειτουργεί ως ‘’εργαλείο’’ των Γερμανών για να κλείσει την εταιρεία και να απολυθούν οι εργαζόμενοι, ενώ σαμποτάρει όποια προσπάθεια γίνεται για να λειτουργήσει η ΕΛ.Β.Ο. και τελειώνοντας ζήτησε την παρέμβαση Εισαγγελέα για να μπορέσει η εταιρεία να οδηγηθεί άμεσα σε λειτουργία.

Οι καταγγελίες του Υπουργού Άμυνας βγάζουν στη ‘’φόρα’’ την αδιαφάνεια, τις υπόγειες διαδρομές, και την μπόχα η οποία αναδύεται από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα κοράκια που καραδοκούν να αρπάξουν ότι έχει απομείνει στην ήδη λεηλατημένη χώρα μας.

Ειδικότερα στην περίπτωση της ΕΛ.Β.Ο. έχουμε να κάνουμε με μια εκκαθάριση η οποία διανύει τον πέμπτο της χρόνο, καθιστώντας την εταιρεία πλήρως απαξιωμένη, εκτός παραγωγής, με ένα προσωπικό αποδεκατισμένο, ανασφάλιστο για την τρέχουσα χρονιά, επανειλημμένα απλήρωτο, με εργαζόμενους οι οποίοι αποχωρούν από το 2010 χωρίς αποζημίωση σύνταξης.

Το γεγονός ότι η ΕΛ.Β.Ο. οδηγήθηκε σε μαρασμό και στην εκκαθάριση σκόπιμα με ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. δεν απαλλάσσει την σημερινή κυβέρνηση των ευθυνών της για την κατάντια της ΕΛ.Β.Ο. και της αμυντικής βιομηχανίας γενικότερα.

Τόσο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης όσο και ο (αρμόδιος για την ΕΛ.Β.Ο.) Υπουργός Οικονομικών γνώριζαν και γνωρίζουν παρά πολύ καλά το πρόβλημα της ΕΛ.Β.Ο.
Γνώριζαν και γνωρίζουν ότι η εκκαθάριση είναι η ‘’ταφόπλακα’’ της ΕΛ.Β.Ο. γιατί την καθιστά παραγωγικά και εμπορικά ανενεργή.

Ξέρουν επίσης πάρα πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση σήψης η οποία επικρατεί στο εσωτερικό της εταιρείας.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε έως το 2015 και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛΛ κατήγγελλαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. τόσο με ερωτήσεις στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών τους δραστηριοτήτων, όσο και στις επισκέψεις τους στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Μετά τις τελευταίες και με επίσημο πλέον τρόπο καταγγελίες από την μεριά του ΥΠΕΘΑ, το ελάχιστο που περιμένουνε οι εργαζόμενοι της ΕΛ.Β.Ο. είναι η άμεση κινητοποίηση των συναρμόδιων Υπουργείων για την παύση της ειδικής εκκαθάρισης και των διαγωνιστικών διαδικασιών και ο ορισμός διοίκησης, ενώ παράλληλα η σε βάθος δικαστική διερεύνηση των ευθυνών όπου αυτές προκύπτουν θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει.

* Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛ.Β.Ο. εκπροσωπείται από (3) τρία εκλεγμένα μέλη στο 7μελές Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων της ΕΛ.Β.Ο.”.

Τι γίνεται με τις μετατάξεις…

Εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να “τρέξει” η διαδικασία μετατάξεων και για την ΕΛΒΟ, με ευθύνη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ένα θέμα που ανέδειξε το newreport.gr με δημοσιεύματα τόσο στα τέλη του 2017 , όσο και μεταγενέστερα.

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα εκδώσει ανακοίνωση για την πλήρωση κενών θέσεων και αναγκών των φορέων υποδοχής ανά νομό, εκπαιδευτική βαθμίδα και ειδικότητα, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Είναι μία διαδικασία για την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, έχει κάνει αίτηση, οπότε αν προχωρήσει το θέμα και φύγουν οι εργαζόμενοι, η εταιρία κυριολεκτικά θα ερημώσει από ανθρώπινο δυναμικό.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του σάιτ μας, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχουν ενδιαφερθεί για τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ, καθώς έχουν και την απαραίτητη τεχνογνωσία, αλλά και την προϋπηρεσία για να καλύψουν άμεσα τα κενά που υπάρχουν σε μία πλειάδα ειδικοτήτων.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι για το θέμα είχε αναφερθεί ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κ. Βίτσας, όταν είχε συνάντηση με εκπρόσωπους του σωματείου εργαζομένων, στις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, βάση του ρεπορτάζ που κάναμε στις 29 Ιανουαρίου 2018, είχαμε αναδείξει το συγκεκριμένα θέμα, αναφέροντας:

“Αποκλειστικές πληροφορίες του σάιτ μας, αναφέρουν ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες, έγινε ραντεβού μεταξύ αντιπροσωπείας των εργαζομένων της ΕΛΒΟ με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος απλά ενημέρωσε τους εργαζόμενους, ότι μπορούν αν επιθυμούν να “τρέξουν” τη διαδικασία των μετατάξεων, αλλά ο ίδιος δεν θα επιτρέψει να χαθούν οι θέσεις εργασίας του εργατοτεχνικού προσωπικού, γιατί είναι καταρτισμένοι. Σημειωτέον, αρμόδιος υπουργός στην ΕΛΒΟ, που τελεί υπό εκκαθάριση, είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά εν μέσω αξιολόγησης, δεν δύναται να ασχοληθεί με την ΕΛΒΟ”.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.