Πιέζει ο Ντράγκι τις τράπεζες για μείωση των “κόκκινων” δανείων

"Πρέπει να γίνουν και άλλα για την ενίσχυση των τραπεζών"

Ο Μάριο Ντράγκι
Sharing is caring!
0Shares

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να λάβουν περαιτέρω δράση για να ενισχύσουν τον τραπεζικό κλάδο της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κοινού σχεδίου ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων.

Μιλώντας στο Παρίσι, ο Draghi δήλωσε ότι ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα εποπτείας των τραπεζών και διαχείρισης τραπεζικών καταρρεύσεων τα τελευταία χρόνια, «πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εναρμονίσουν τους κανόνες της ευρωζώνης με τον τρόπο διαχείρισης της τραπεζικής ρευστότητας, να ολοκληρώσουν το ενιαίο σύστημα εξυγίανσης και να θέσουν «τις βάσεις για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής ασφάλειας καταθέσεων», δήλωσε.

«Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα ληφθούν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Draghi.

Ο ίδιος τόνισε πως οι τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τα επισφαλή δάνειά τους και να αυξήσουν το δανεισμό και να βελτιώσουν την κερδοφορία, για να καταστούν ελκυστικότερες σε επενδυτές.

«Οι τράπεζες με υψηλά αποθέματα legacy assets, έχουν κρατήσει το δανεισμό τους σε χαμηλά επίπεδα καθώς η ικανότητά τους να δημιουργούν κεφάλαια είναι περιορισμένη.
Ομοίως, η χαμηλή κερδοφορία και η αβεβαιότητα αναφορικά με την αποτίμηση των παλαιών περιουσιακών στοιχείων, μειώνουν την ελκυστικότητα των διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων», ανέφερε ο Mario Draghi.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.