Υπουργείο Οικονομικών: Προαπαιτούμενο τα 10.119 ακίνητα στο υπερταμείο, θα γίνει έλεγχος πριν μεταβιβαστούν!

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του σάιτ μας

Sharing is caring!
0Shares

Ναι μεν αλλά… από την κυβέρνηση για τη λίστα με τους 10.119 ΚΑΕΚ (κωδικούς ακινήτων στο κτηματολόγιο) που όπως αποκάλυψε το σάιτ μας, newreport.gr χθες και σήμερα, μεταβιβάστηκαν στο υπερταμείο ακίνητα σε όλη του χώρα ιδιοκτησίας του δημοσίου, προκειμένου να πωληθούν.

Όπως μαθαίνουμε, υπήρξαν και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, με τις κατά τόπους τοπικές κοινωνίες να βράζουν στο άκουσμα της είδησης, που κυριολεκτικά έκανε τον γύρο της χώρας σε χρόνο… dt(!), ενώ ήδη άρχισαν ερωτήσεις σε δημοτικά συμβούλια αλλά και επερωτήσεις στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, με μία ομολογουμένως γρήγορη κίνηση, έρχεται να απαντήσει στο δημοσίευμά μας αλλά και σε πληθώρα μέσων ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν την είδηση από το newreport.gr, με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε και στάλθηκε σήμερα λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

Αρμόδιο για να απαντήσει ήταν και είναι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση για το μείζον θέμα.

Μόνο που στην ανακοίνωση επιβεβαιώνει 100% το ρεπορτάζ μας, ότι δηλαδή τα 10.119 ακίνητα του δημοσίου, τα πήρε το υπερταμείο, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει διαβούλευση, χωρίς να ρωτήσει, αλλά ακόμη δεν τα έχει στην κατοχή του!

Από την άλλη, σε μία κίνηση καθησυχασμού, η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα ακίνητα δεν θα πωληθούν, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος για ποια ακίνητα δεν μπορούν να μετακινηθούν στο υπερταμείο, ενώ αποκλείει μεταφορά στο υπερταμείο αιγιαλών και αρχαιολογικών χώρων, αν και εδώ θα πρέπει να δούμε κωδικό κωδικό τα 10.119 ακίνητα για να απαντήσουμε με σαφήνεια αν όντως αυτό συμβαίνει, διότι εμείς ανακαλύψαμε διατηρητέα με ιστορική αξία που βρίσκονται μέσα στη λίστα, όπως και αιγιαλούς.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

«Με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία αναφερόμενα στην υπουργική απόφαση [ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018]- συνάγουν με τρόπο αυθαίρετο ότι εκχωρούνται “εν κρυπτώ” “δημόσιοι χώροι, κτήρια, πλατείες, αλσύλλια, περιουσίες ιδιωτών κλπ.” στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) επισημαίνονται τα εξής:

• Η υπουργική απόφαση για την μεταφορά των ακινήτων ήταν ένα από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα στο 75ο προαπαιτούμενο αναφέρει την υποχρέωση μεταφοράς επιπλέον ακινήτων στην ΕΤΑΔ για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του προγράμματος.

• Αναφορικά με την διαδικασία (όπως αναφέρει και η έκθεση συμμόρφωσης) η μεταφορά των ακινήτων γίνεται κατόπιν εισήγησης από την ΕΕΣΥΠ. Για το σκοπό αυτό η ΕΕΣΥΠ ανέλυσε τα στοιχεία ακινήτων του δημοσίου από τις διαθέσιμες βάσεις (συμπεριλαμβανομένου και του Κτηματολογίου), και υπέβαλε τη σχετική εισήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών, βάσει της οποίας εκδόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση.

• Επισημαίνεται ότι η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτομάτως την μεταφορά των ακινήτων αυτών από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποιά από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ. Οι έλεγχοι αυτοί καθίστανται απαραίτητοι λόγω και του ότι η πληροφορία που υπάρχει στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων είναι πολύ συχνά ελλιπής, καθώς οι φορείς δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και ενημερώσεις με τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους.

• Θα πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαρο ότι τόσο στο νόμο 4389/2016 όσο και στην Υπουργική Απόφαση, τα ακίνητα στα οποία γίνεται αναφορά είναι αυτά που βρίσκονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με την στενή έννοια. Δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή ακίνητα τα οποία τελούν νομίμως στην κυριότητα των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ κλπ. Προφανές δε είναι ότι δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστεί περιουσία ιδιωτών.

• Τέλος, αναφορικά με τις κατηγορίες ακινήτων που δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ αυτές είναι ξεκάθαρες τόσο στην υπουργική απόφαση του Ιουνίου όσο και στον ιδρυτικό νόμο της ΕΕΣΥΠ. Συγκεκριμένα, στην υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018) αναφέρονται ρητά οι προϋποθέσεις μεταφοράς ακινήτων στην ΕΤΑΔ:

«Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.”

Αυτές οι εξαιρέσεις είναι:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,

β. περιοχές Ramsar,

γ. περιοχές Natura,

δ. αρχαιολογικοί χώροι,

ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. (Όπως πλατείες, πεζοδρόμια , δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δλδ όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών)

Συμπερασματικά: Καμία μεταφορά ακινήτου δεν συντελείται εάν συντρέχει περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016. Οτιδήποτε άλλο διακινείται ή τάχα “αποκαλύπτεται” ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα».

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.