Κόβει και ράβει η ΑΑΔΕ – Αυτεπάγγελτοι συμψηφισμοί επιστροφής φόρου με ΕΝΦΙΑ

Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ «κατάσχεσαν» τις φετινές επιστροφές φόρου εισοδήματος των συγκεκριμένων φορολογουμένων για να εισπράξουν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο τον ΕΝΦΙΑ που καταλόγισαν

Sharing is caring!
0Shares

Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές τους φορολογικές δηλώσεις δεν θα εισπράξουν τελικά τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα.

Ο λόγος είναι ότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν πριν από λίγες μέρες σε αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς των ποσών των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ του 2018, οι οποίες βεβαιώθηκαν τον Αύγουστο.

Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ «κατάσχεσαν» τις φετινές επιστροφές φόρου εισοδήματος των συγκεκριμένων φορολογουμένων για να εισπράξουν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο τον ΕΝΦΙΑ που καταλόγισαν!

Τι προβλέπει
Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εφάρμοσαν και φέτος τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), που προβλέπουν ότι ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει!

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες ΔΟΥ συμψήφισαν χθες τις επιστροφές φόρων εισοδήματος που έπρεπε κανονικά να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμενους, με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κανονικά θα μπορούσαν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISNET, πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος δικαιούνταν να εισπράξουν εφάπαξ τις επιστροφές έως και τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, τον Αύγουστο, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εξέδωσαν ηλεκτρονικά και ανήρτησαν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο TAXISNET τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ με τα οποία βεβαίωσαν τις οφειλές του φόρου αυτού για το 2018.

Ετσι, η υποχρέωση της ΑΑΔΕ να επιστρέψει φόρους σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με βάση τα πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του τρέχοντος οικονομικού έτους συνέπεσε χρονικά με τη βεβαίωση του ENΦΙΑ του 2018, οπότε με βάση το άρθρο 83 του ΚΕΔΕ δόθηκε η δυνατότητα αυτεπάγγελτου συμψηφισμού των επιστροφών φόρου με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ, τις οποίες χρωστούν οι δικαιούχοι των επιστροφών!

Μαζικοί συμψηφισμοί
Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές αυτής της εβδομάδας διενεργήθηκαν μαζικοί συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ του 2018. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κατάσχεσαν εν όλω ή εν μέρει τις επιστροφές φόρου προκειμένου να εισπράξουν από τους δικαιούχους των επιστροφών νωρίτερα (ει δυνατόν και εφάπαξ), τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που αυτοί οφείλουν.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα ποσά του ΕΝΦΙΑ προβλέπεται να καταβληθούν σταδιακά σε 5 μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους έως τον Ιανουάριο του 2019.

Σε πολύ λιγότερους φορολογούμενους οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ συμψήφισαν χρωστούμενες από το Δημόσιο επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ ετών 2014-2017 ή πληρωμές που έγιναν στις τράπεζες αλλά εκκρεμούσαν στις αρμόδιες ΔΥΟ με τις οφειλές του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι ενημερώθηκαν από την ΑΑΔΕ για τους αυτόματους συμψηφισμούς με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία εστάλησαν προχθές και αναφέρουν ότι: «Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2014-2018 ή/και με ποσά επιστροφής ΕΝΦΙΑ ετών 2014-2017 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη ΔΥΟ σας.

Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης στο TAXISnet, στο δικτυακό τόπο ( www.aade.gr)».

Πηγή: Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.