Στο… σφυρί το “παλάτι” του Εμφιετζόγλου για χρέη – Πλειστηριασμός για 6.820.000 ευρώ

Επί χρόνια προσπαθούσε να αναστήσει τη Μηχανική και πρόσφατα κέρδισε, με ιταλικό όμιλο, μια εργολαβία του ΟΣΕ. Η κατάσταση είναι, όμως, μη αναστρέψιμη για τον όμιλο που δημιούργησε το 1974 ο 37χρονος, τότε, μηχανικός.

Sharing is caring!
0Shares

Στο… σφυρί βγαίνει το σπίτι-“παλάτι” του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, για χρέη στην Alpha Bank.

Πρόκειται για ακίνητο -έπαυλη που βρίσκεται στα Ανάβρυτα και σε οικόπεδο 60 στρεμμάτων, οικοδομήθηκε το 1995 και τον επόμενο χρόνο έλαβε το πέμπτο βραβείο σε ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Το 2008 ολοκληρώθηκε η ανέγερση του κτιρίου της νέας πινακοθήκης, εμβαδού 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στο εσωτερικό του οικήματος φιλοξενούνταν πάνω από 700 σημαντικά έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών, άγνωστο πόσα και ποια εξ αυτών βρίσκονται ακόμη εκεί, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Το πολυτιμότερο απόκτημα της συλλογής είναι το «Κρυφό σχολειό» του Νικόλαου Γύζη το οποίο ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου απέκτησε το 1993 έναντι 187,5 εκατ. δρχ, ενώ στην συλλογή περιλαμβάνονται έργα και άλλων διασήμων ζωγράφων (Λύτρα, Βολονάκη, Μαλέα, Θεόφιλο).

Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 3 Οκτωβρίου 2018, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 6.820.000 ευρώ.

Σώθηκε πριν λίγα χρόνια από πλειστηριασμό

Οι περιπέτειες για το εν λόγω ακίνητο ξεκίνησαν το 2012.

Στο τέλος της χρονιάς αυτής βγήκε σε πρώτο πλειστηριασμό για χρέη προς το δημόσιο η «ομορφότερη βίλλα της χώρας» όσοι λένε, και την έχουν επισκεφθεί.

Τότε κυριολεκτικά στο παρά πέντε ο γνωστός επιχειρηματίας, για τον οποίο δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι ήταν ενεργός χρηματοδότης της Νέας Δημοκρατίας κίνησε τις διαδικασίες και ο πλειστηριασμός δεν πραγματοποιήθηκε. Αυτός επαναλήφθηκε και προχθές Τετάρτη 16 Μαΐου που επρόκειτο να εκπλειστηριαστεί η έπαυλη έναντι 6,82 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank.

O πλειστηριασμός όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε αφού ο κ. Εμφιετζόγλου εξασφάλισε δικαστική απόφαση για την εξαμηνιαία – τουλάχιστον – αναστολή του.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο «Ύστερα από αίτηση του καθ’ ου η εκτέλεση, η οποία κατατίθεται, με ποινή απαραδέκτου, πέντε (5) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού, το δικαστήριο του άρθρου 933, δικάζοντας κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 επ., μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία του πλειστηριασμού έως έξι (6) μήνες από την αρχική ημέρα πλειστηριασμού, αν δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του επισπεύδοντος και εφόσον προσδοκάται βάσιμα ότι ο οφειλέτης θα ικανοποιήσει μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα τον επισπεύδονται ή ότι, αν περάσει το χρονικό αυτό διάστημα, θα επιτευχθεί μεγαλύτερο πλειστηρίασμα».

Προστίθεται ακόμα πως «η αναστολή χορηγείται πάντοτε υπό τον όρο της καταβολής: α) των τυχόν εξόδων επίσπευσης του πλειστηριασμού, τα οποία καθορίζονται κατά προσέγγιση στην απόφαση και β) του ενός τετάρτου τουλάχιστον του οφειλόμενου στον επισπεύδοντα κεφαλαίου, εκτός αν για εξαιρετικούς λόγους, που αναφέρονται συγκεκριμένα στην απόφαση, το καταβλητέο έναντι του κεφαλαίου αυτού ποσόν πρέπει να οριστεί μικρότερο» .

Έτσι θεωρείται πιθανόν ότι ο Εμφιετζόγλου εξασφάλισε την αναστολή πώλησης του πολυτελούς ακινήτου, προτάσσοντας και το επιχείρημα ότι η οικονομική του κατάσταση πρόκειται να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον μετά την νέα εργολαβία που ανέλαβε η εταιρία του.

Τελικά, φαίνεται ότι επιχειρηματική ανάκαμψη του επιχειρηματία δεν ήρθε και μοιραία το ακίνητο βγαίνει στο “σφυρί”.

Ο επιχειρηματίας πληρώνει ακριβά την κατάρρευση της Μηχανικής, της κάποτε πανίσχυρης τεχνικής εταιρείας που δημιούργησε και μεσουρανούσε στα δημόσια έργα, αλλά και σε βιομηχανικούς κλάδους, μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Επί χρόνια προσπαθούσε να αναστήσει τη Μηχανική και πρόσφατα κέρδισε, με ιταλικό όμιλο, μια εργολαβία του ΟΣΕ. Η κατάσταση είναι, όμως, μη αναστρέψιμη για τον όμιλο που δημιούργησε το 1974 ο 37χρονος, τότε, μηχανικός.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.