Θ. Καράογλου: Η κυβέρνηση ξεπουλά ιστορικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης στο Υπερταμείο

Μεταξύ των κτιρίων που «ξεπουλά» η κυβέρνηση βρίσκονται η Βίλα Αλλατίνη όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Μπεζεστένι στην Πλατεία Ελευθερίας στην πόλη των Σερρών, καθώς και άλλα ιστορικά κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Θόδωρος Καράογλου
Sharing is caring!
0Shares

Να εξηγήσει για ποιους λόγους εκχωρεί στο Υπερταμείο ακίνητα της Θεσσαλονίκης με ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία καλεί ο Θεόδωρος Καράογλου τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Αφορμή για την κατάθεσή της αποτέλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μεταβιβάσει στο Υπερταμείο 2.392 ακίνητα που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Από αυτά τα 1.954 βρίσκονται στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, 126 στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, 120 στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, 74 στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, 56 στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, 39 στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και 23 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Καράογλου, η διαδικασία γίνεται μέσω της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.), θυγατρική του Υπερταμείου και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί ή συμπεριληφθεί περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως έκταση, θέση, χρήση και λοιπά στοιχεία.
Ήδη από τις 14 Ιουνίου 2018 το Υπερταμείο ζήτησε να μεταφερθούν στη θυγατρική του 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 του ίδιου μήνα και λίγο πριν τις αποφάσεις του Eurogroup, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνέχεια της εκχώρησης 70.000 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, που είχε ήδη υποθηκεύσει για 99 χρόνια, προχώρησε στη μεταβίβαση επιπλέον 10.119 ακινήτων.
Μεταξύ των κτιρίων που «ξεπουλά» η κυβέρνηση βρίσκονται η Βίλα Αλλατίνη όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Μπεζεστένι στην Πλατεία Ελευθερίας στην πόλη των Σερρών, καθώς και άλλα ιστορικά κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αναλυτικά η επερώτηση:

Αρ. πρωτ.: 1730

Θεσσαλονίκη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ξεπουλά η Κυβέρνηση ιστορικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης στο Υπερταμείο»

Στο Υπερταμείο εκχωρεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ 2.392 ακίνητα που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζοντας χωρίς κανένα δισταγμό το ξεπούλημα της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα 1.954 βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 126 στην ΠΕ Ημαθίας, 120 στην ΠΕ Κιλκίς, 74 στην ΠΕ Πιερίας, 56 στην ΠΕ Χαλκιδικής, 39 στην ΠΕ Σερρών και 23 στην ΠΕ Πέλλας.
Η διαδικασία γίνεται μέσω της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.), θυγατρικής του Υπερταμείου, και μάλιστα χωρίς καν να έχει προηγηθεί ή συμπεριληφθεί περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως έκταση, θέση, χρήση και λοιπά στοιχεία.
Ήδη από τις 14 Ιουνίου 2018 το Υπερταμείο ζήτησε να μεταφερθούν στη θυγατρική του 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Λίγες μέρες μετά στις 19 το ίδιου μήνα, και λίγο πριν τις αποφάσεις του Eurogroup, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σε συνέχεια της εκχώρησης 70.000 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, που είχε ήδη υποθηκεύσει για 99 χρόνια, προχώρησε στην εκχώρηση ακόμα 10.119 ακινήτων.
Μεταξύ των κτιρίων αυτών βρίσκονται η Βίλλα Αλλατίνη, το κτίριο όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, το Μπεζεστένι στην Πλατεία Ελευθερίας στην πόλη των Σερρών, καθώς και άλλα ιστορικά κτίρια πολιτιστικής κληρονομίας.
Ωστόσο στην απόφαση που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ Β 2320/19.06.2018 δεν γίνεται καμία αναφορά στις λεπτομέρειες που αφορούν στα ακίνητα, αφήνοντας πολίτες και τοπικές κοινωνίες στο σκοτάδι. Πρόκειται για κτίρια ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με περιβαλλοντική σημασία τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Να κατατεθούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία των 2.392 ακινήτων τα οποία και εκχωρήθηκαν στη θυγατρική του Υπερταμείου, ΕΤΑΔ ΑΕ, που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;

-Για ποιους λόγους έχουν εκχωρηθεί και ακίνητα που έχουν ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες Κυβερνητικών στελεχών με βάση τον Ν.4389/2016 ότι στο Υπερταμείο θα υπαχθούν μόνο ακίνητα εμπορικής αξιοποίησης;

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.