Στο Υπερταμείο η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και το Διοικητήριο – Ξεψαχνίζει τη λίστα με τα 10.119 ακίνητα η Λαϊκή Ενότητα

Sharing is caring!
0Shares

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης ξεψαχνίζει τη λίστα με τα 10.119 ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο. Έπειτα από τη χθεσινή αποκάλυψη για την παραχώρηση του Λευκού Πύργου, της Ροτόντας και άλλων αρχαιολογικών χώρων, σήμερα η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, εντόπισε ότι προς πώληση βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης αλλά και το Διοικητήριο, εκεί όπου στεγάζεται τόσο το πρωθυπουργικό γραφείο, υπηρεσίες υπουργείων όπως του Εξωτερικών, η υφυπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου, υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών…

Με τίτλο “ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ (ΥΠ. Μ-Θ), ΚΑΙ Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣ/ΚΗΣ”, το σχετικό δελτίο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας, αναφέρει:

“Μάλλον θα πρέπει να αλλάξει τόπο εργασίας η κα Νοτοπούλου, αφού το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Υπ. Μακεδονίας-Θράκης, συμπεριλαμβάνεται στα 10.119 ακίνητα του δημοσίου, των οποίων η κυριότητα και νομή, μεταφέρονται στο Υπερταμείο, όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 196 παρ. 4 του ιδρυτικού νόμου του Υπερταμείου, 4389/2016:

«Η κυριότητα και νομή όλων των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ, χωρίς αντάλλαγμα, με τις κατωτέρω εξαιρέσεις…».

Ο σκοπός της μεταφοράς τους, περιγράφεται ρητά στη σελ. 1030 του νόμου 4336/2015 (3ο Μνημόνιο):

«Θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο (το «Ταμείο») το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία ΘΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ και άλλα μέσα».

Συνεχίζοντας λοιπόν την έρευνά της η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, δημοσιοποιεί και άλλα ακίνητα της πόλης, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα της ντροπής, όπως:

  • Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Υπ. Μακεδονίας-Θράκης (κτίστηκε το 1891 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι)
  • Η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης
  • Όλος ο αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στην οδό Δημ. Γούναρη
  • Το Αλατζά Ιμαρέτ στην Κασσάνδρου
  • Το Μπέη Χαμάμ στην οδό Εγνατίας δίπλα στο άγ. Βενιζέλου
  • Το παλιό Αλκαζάρ

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, ότι « η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ. Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, ακόμα η άϋλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση».

Ρωτάμε:

Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε με το ΦΕΚ 1997/2017, προκειμένου να επεξεργαστεί τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο;;;

Αν συνεδρίασε, τότε το Υπηρεσιακό Στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Επιστημονικός Συνεργάτης της προηγουμένης Υπ. Πολιτισμού, οι οποίοι ήταν μέλη της επιτροπής, τι θέση πήραν;; Ποια ακίνητα του Υπ. Πολιτισμού συμφώνησαν να μεταφερθούν στο Υπερταμείο;;;

Αν δεν συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας, επί ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, τότε πόσο υπεύθυνοι μπορούν να θεωρηθούν οι Υπουργοί της κυβέρνησης, που πετάνε σε μια κατάσταση, χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ, όπως ισχυρίζονται, όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, προκειμένου να την παραχωρήσουν στους δανειστές για έναν αιώνα;;”.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.