Εγκύκλιος: Άκυρη η διακοπή σύνταξης σε ασφαλισμένους του Ταμείου Νομικών

Με χρέη προς τον κλάδο υγείας

Sharing is caring!
0Shares

Επαναχορηγείται η σύνταξη σε ασφαλισμένους του Ταμείου Νομικών (ΕΤΑΑ – ΤΑΝ), στους οποίους διακόπηκε η χορήγησή της λόγω οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας.

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας τονίζει ότι εάν μετά την 01.01.2017, διακόπηκε η σύνταξη εξαιτίας οφειλής που προήλθε από μη καταβολή εισφορών για τον κλάδο υγείας, η σύνταξη αυτή επαναχορηγείται και οι δικαιούχοι θα πρέπει να λάβουν και τυχόν αναδρομικά ποσά που προκύπτουν.

Ο λόγος είναι ότι δεν θα έπρεπε να είχε διακοπεί η σύνταξη για εισφορές που διαπιστώθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο, ότι υπάρχουν. Όπως διαπιστώθηκε, μέχρι και την 31.12.2016, δεδομένης της μη διασύνδεσης των Τομέων Υγείας Δικηγόρων Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Επαρχιών και Συμβολαιογράφων, με το πρώην ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, και παρά τη σαφή ένταξή τους σε κοινό φορέα ασφάλισης (ΕΤΑΑ), ο έλεγχος οφειλόμενων εισφορών επί αιτήματος συνταξιοδότησης δεν εκτεινόταν σε τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου δικηγόρου στον κλάδο υγείας.

Για λόγους χρηστής διοίκησης όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «τυχόν διακοπή καταβολής σύνταξης των ανωτέρω προσώπων μετά την 01.01.2017, θα θεωρείται ως μη γενόμενη και ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει αναδρομικά τα σχετικά ποσά συντάξεων. Οφειλόμενο ποσό σε εισφορές του κλάδου υγείας πλέον των 50.000 € και έως το ανώτατο όριο των 15.000 € που ισχύει για τους υποψήφιους συνταξιούχους – οφειλέτες στους πρώην ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, θα παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη μετά την εξόφληση των οφειλόμενων δόσεων του άρθρου 38 ν. 4331/2015, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις».

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.