Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις

Αντίμετρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Sharing is caring!
0Shares

Χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις αλλά και τα αντίμετρα, όπως είχε γράψει το Newpost, κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Από την άλλη περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

«Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτυπώνει, επίσης, την πρόθεση της Κυβέρνησης να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018. Η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022».

Αντί των αντίμετρων, στο προσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ:

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών
Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών
Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος
Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών
Εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια
Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

​Βασικά μεγέθη
Κατά τα άλλα, το προσχέδιο προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2018 και 2,5% για το 2019.

Τα έσοδα για το 2018 ανήλθαν σε 53,29 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 435 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2019-2022.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

* στα αυξημένα κατά 562 εκατ. ευρώ έσοδα από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ),

* στα αυξημένα κατά 291 εκατ. ευρώ έσοδα από Φόρο Εισοδήματος,

* στα αυξημένα κατά 290 εκατ. ευρώ λοιπά τρέχοντα έσοδα.

Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2018 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν (σε δημοσιονομική βάση) στα 57,794 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 288 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του ΜΠΔΣ 2019-2022.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.