Έκτακτη σύνοδος για το Brexit – 17 και 18 Οκτωβρίου

Στόχος είναι να συμφωνηθεί η πολιτική διακήρυξη για το μέλλον των σχέσεων της Βρετανίας με την κοινότητα

Sharing is caring!
0Shares

Σε περίπου δύο εβδομάδες- και όχι τον Νοέμβριο, όπως αρχικά προγραμματιζόταν- θα λάβει χώρα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit. Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν εκτάκτως για να συζητήσουν τις εξελίξεις για το Brexit στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας των 27 και την επομένη θα ακολουθήσουν οι κανονικές εργασίες της Συνόδου, στις οποίες θα συμμετέχει και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στόχος είναι να συμφωνηθεί η πολιτική διακήρυξη για το μέλλον των σχέσεων της Βρετανίας με την κοινότητα. Οι 27 φέρονται να είναι άκρως απογοητευμένοι έως θυμωμένοι από τα σχέδια της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για τη μετανάστευση και ειδικότερα την επισήμανσή της ότι οι πολίτες της Ε.Ε. θα αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς και εκείνοι τρίτοι χωρών, κάτι που πρακτικά σημαίνει το τέλος στην ελεύθερη μετακίνησή τους.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε σήμερα πως στόχος των ηγετών είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. «Έχει φτάσει η ώρα να δώσουμε ώθηση στις διαπραγματεύσεις και να τις οδηγήσουμε σε θετική κατάληξη» είπε, την ώρα που το σενάριο του no deal «φουντώνει» δεδομένων των επιθέσεων, που δέχεται η Μέι και το σχέδιό της από κορυφαία στελέχη των Τόρις.

Η ίδια η Τερέζα Μέι στο συνέδριο του κόμματός της επανέλαβε ότι το no deal είναι προτιμότερο από μία κακή συμφωνία, διαμηνύοντας ότι «η Βρετανία δεν φοβάται να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, εάν αυτό χρειαστεί». Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε ότι «η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, η εισαγωγή δασμών και δαπανηρών ελέγχων στα σύνορα, θα είναι ένα κακό αποτέλεσμα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε».

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.