Le Monde κατά Σόιμπλε: Δώστε πίσω στους Έλληνες την ελευθερία τους

Sharing is caring!
0Shares

Ο δημοσιογράφος Αρνό Λεπαρμαντιέ σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Le Monde κάνει έναν παραλληλισμό του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, με τον Βαυαρό βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα, που επιβλήθηκε και τότε στην μικρή χώρα από τις μεγάλες δυνάμεις, αφού πρώτε το κράτος είχε βυθιστεί στα χρέη. Ο Γάλλος αρθρογράφος περιγράφει τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και παρομοιάζει με εκδικητική καταδίκη τις απαιτήσεις του Βερολίνου και των Βρυξελλών στην Αθήνα. Μια καταδίκη που δεν πρόκειται να είναι σύντομη, αλλά θα μοιάζει με ποινή φυλάκισης 30 ετών.

Ο βασιλιάς επεβλήθη από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις το 1832 μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας

«Ο βασιλιάς επεβλήθη από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις το 1832 μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Ο Οθων ο 1ος ήταν ένας βαυαρός, καθολικός πρίγκιπας, που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος σε μία χώρα που μόλις είχε βγει από την οθωμανική ηγεμονία»…«Δυστυχώς έχοντας δανεισθεί 60 εκατομμύρια χρυσά φράγκα από τους αγγλο-γαλλο-ρώσους προστάτες, το ελληνικό κράτος φάνηκε ανίκανο να εισπράξει τους φόρους και χρηματοδότησε τις τρέχουσες δαπάνες και τον στρατό της μέσω δανεισμού…», γράφει ο Λεπαρμαντιέ.

Ο Όθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων

Από ξένη ανάμειξη σε οικονομική πτώχευση, το ελληνικό ζήτημα τίθεται και ξανατίθεται από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας. «Ο Όθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων», γράφει ο Λεπαρμαντιέ.

Τη στιγμή που το θέμα επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: θα υπάρξει κάποτε ένας τρόπος απαλλαγής από την ελληνική κατάρα; Ποτέ αυτή η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση σε πραγματική οικονομική ανεξαρτησία, γράφει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στον φαύλο κύκλο του δανεισμού της Ελλάδας για να είναι σε θέση να αποπληρώσει στους Ευρωπαίους ποσά που έχει ήδη δανεισθεί. Ως τον Ιούλιο, η χώρας μας πρέπει να αποπληρώσει 7 δις ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ισόβια καταδίκη

Το παράλογο της κατάστασης περιγράφηκε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχει δανείσει 175 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. «Μία ψυχρή ανάλυση των γεγονότων δείχνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας», εξηγούσε στους Financial Times ο Ρέγκλινγκ. Και με ισχυρά επιχειρήματα: αυτά τα ποσά δανείζονται με ευνοϊκό επιτόκιο (1%), γεγονός που επιτρέπει στην Ελλάδα να εξοικονομεί 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή το 4,5% του ΑΕΠ της. Επίσης τα δάνεια αυτά είναι πολύ μακράς διάρκειας, τριάντα ετών κατά μέσον όρο, πράγμα που εξουδετερώνει το επιχείρημα του ΔΝΤ που βασιζόμενο σε δεκαετείς προβλέψεις θεωρεί ότι ο ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σίγουρα, όμως καμιά φορά αρμόζει να απλοποιούμε τα πράγματα: αυτό το χρέος είναι βιώσιμο μόνο υπό τον όρο η Ελλάδα να παραμείνει υπό την κηδεμονία των Ευρωπαίων και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες για διάστημα 30 ετών. Μια καταδίκη…

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.