Το “colpo grosso” των συμβολαιογράφων για τους πλειστηριασμούς αυθαιρέτων και τα κέρδη των τραπεζών

Sharing is caring!
0Shares

Οι συμβολαιογράφοι προσπαθούν να με colpo grosso να βγάλουν κέρδη για τις τράπεζες από τα αυθαίρετα. Συγκεκριμένα από πλειστηριασμούς που θα έχουν και αυθαίρετα μέτρα στα κτίσματα. Οπως διαβάσαμε σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία αναρτήθηκε στις 15 Ιουνίου, Θα κατατεθεί στη Βουλή νέος νόμος για τα αυθαίρετα, που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο.
Μέσα στο νόμο λοιπόν θα περιέχει και το colpo grosso που δεν είναι άλλο, από ένα ακίνητο που για να πωληθεί θα χρειαζόταν βεβαίωση μηχανικού, εφόσον υπήρχε αυθαιρεσία, θα έπρεπε να υπαχθεί και να ρυθμιστεί. Δηλαδή αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να φαίνονται. Τώρα αυτό που προτείνουν οι συμβολαιογράφοι είναι πως για το ίδιο ακίνητο στον πλειστηριασμό δεν απαιτείται βεβαίωση και τα μέτρα δεν φαίνονται. Το τίμημα του πλειστηριασμού είναι μόνο για τα μέτρα που φαίνονται και θα παίρνει μαζί και τα επιπλέον μέτρα. Αν αναφερόνταν και τα μέτρα τα αυθαίρετα, το πιο πιθανό ήταν να ανέβει η τιμή του ακινήτου στον πλειστηριασμό. Κάτι που δε θα συμβαίνει.

Δηλαδή η τράπεζα θα το παίρνει φτηνά μόλις βγει στο “σφυρί”, μετά θα το νομιμοποιεί με πολύ λίγα χρήματα και θα το πουλάει με τα πραγματικά μέτρα, βγάζοντας τρελά κέρδη.

Για του λόγου το αληθές διαβάστε την ανακοίνωση της ΣΕΣΣΕ:

“Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Μετά από περίπου ένα χρόνο και αρκετές παρατάσεις αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, ο οποίος έρχεται να αντικαταστήσει το Ν. 4178/2013.

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, πιστοί στην προσπάθεια διαφύλαξης των συμβολαιογραφικών συμφερόντων αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος, από την αρχή της διαδικασίας νομοθέτησης συμμετείχαν συστηματικά στις διαβουλεύσεις με την προπαρασκευαστική επιτροπή νομοθέτησης, τόσο με την προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και με την τωρινή. Πραγματοποίησαν συναντήσεις τόσο με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ιωάννη Τσιρώνη όσο και με νυν Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, τους συμβούλους τους και τους εισηγητές του νέου νόμου, ενημερώνοντας τους για τις θέσεις των συμβολαιογράφων και τις ανάγκες των συναλλαγών, θέτοντάς τους τα νομικά ζητήματα που προέκυπταν από την εφαρμογή του «νέου» νόμου.

Αντικρούσαμε, τόσο εγγράφως όσο και προφορικώς, με νομικούς αλλά και πραγματικούς ισχυρισμούς, την επιθυμία της διοίκησης του Υπουργείου να προσαρτώνται βεβαιώσεις μηχανικών περί μη αυθαιρεσιών στις αποδοχές κληρονομίας και στους πλειστηριασμούς, και απαριθμήσαμε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεις που ακίνητα παρέμεναν εκτός συναλλαγής λόγω της υπαγωγής τους στο Ν. 4178/2013, όπως λ.χ. το χαρακτηριστικό παράδειγμα περιπτώσεων οριζοντίων ιδιοκτησιών που έχουν «επεκταθεί» σε κοινόχρηστο χώρο της οικοδομής και ως εκ τούτου απαιτείται τροποποίηση της πράξεως συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας με τη σύμπραξη όλων των συνιδιοκτητών.

Στο επικείμενο νομοσχέδιο στο άρθρο 83 αναφέρεται, ότι «Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, περιλαμβανομένων και των αιτία θανάτου δωρεών, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού».

Συμπερασματικά, εξαιρούνται των διατάξεων αυτών και επομένως της προσάρτησης βεβαίωσης μηχανικού καθώς και τοπογραφικού με συντεταγμένες –όπου αυτό απαιτείται– οι αποδοχές κληρονομίας και οι πλειστηριασμοί.

Στο άρθρο 98 του ίδιου νομοσχεδίου επιτρέπεται η μονομερής σύνταξη πράξεως τροποποίησης πράξεως συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας στις περιπτώσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών που έχουν επεκταθεί και καταλάβει κοινόχρηστο και κοινόκτητο χώρο, όταν η κατάληψη αυτή υφίσταται από την ανέγερση–κατασκευή της οικοδομής και υφίσταται σε όλους τους ορόφους. Στις περιπτώσεις αυτές, η σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

Η ελληνική Συμβολαιογραφία μπροστά από τις εξελίξεις καταφέρνει να προλαμβάνει τα προβλήματα παρά –όπως στο παρελθόν– να προσπαθεί να διορθώσει τις καταστάσεις αφού έχουν ήδη δημιουργηθεί. Αυτό προϋποθέτει επαγρύπνηση σε όλους τους τομείς και διαρκή ενασχόληση, η βοήθεια δε και η συμπαράσταση όλων μας στην επίτευξη των κοινών στόχων μας θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα μας.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Ρούσκας”.

Η ανακοίνωση υπάρχει στο συγκεκριμένο λινγκ:
http://www.notarius.gr/encyclical/poleodomikes_diataxeis/sesse_295_15-6-17

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.