10.000 αδιάθετα voucher για παιδικούς σταθμούς

Sharing is caring!
0Shares

Την περσινή τακτική της αναδιανομής των αδιάθετων vouchers για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς θα χρησιμοποιήσει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία “τρέχει” το πρόγραμμα “εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” για την περίοδο 2017 -2018, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν από τα περίπου 92.000 vouchers τα οποία διανέμονται φέτους σε αντίστοιχους δικαιούχους, περίπου 10.000 δεν θα χρησιμοποιηθούν, καθώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες θέσεις στις 1800 δομές (δηλ. στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς) οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο θα υπάρξουν αδιάθετα vouchers, κυρίως στην περιφέρεια της χώρας.

Ο δεύτερος είναι πως από φέτος είναι υποχρεωτική η φοίτηση στα προνήπια (αφορά τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2013), γεγονός που ήδη οδηγεί σε μαζικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία της χώρας.

Τα vouchers που θα ακυρωθούν λόγω μη χρησιμοποίησης τους από τους δικαιούχους, θα διανεμηθούν στους επιλαχόντες, οι οποίοι -αν και είχαν “πλήρη φάκελο” – δεν έλαβαν vouchers λόγω χαμηλών μορίων. Υπενθυμίζεται πως για να λάβει ένας επιλαχών voucher για παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό, θα πρέπει να κάνει αίτηση στην ΕΕΤΑΑ μαζί με τη βεβαίωση του δημοτικού ή του ιδιωτικού παιδικού -βρεφονηπιακού σταθμού ότι διαθέτει κενή θέση.

Η διαδικασία της αναδιανομής των αδιάθετων vouchers αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να ξεκινήσει από τις 9 Σεπτεμβρίου και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του ίδιου μήνα.

Με χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας και Εσωτερικών ανέφεραν πως:

– “Περίπου 10.000 περισσότερα παιδιά αναμένεται να μπουν το 2017 (σ.σ. Δεν αναφέρεται στα αναμενόμενα αδιάθετα vouchers ) σε παιδικούς σταθμούς με τις νέες αιτήσεις.

– Προγραμματίστηκε η ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019 – 2020 με 45.000 νέες θέσεις για τα παιδιά.

– Δίνονται πάνω από 38 εκατ. ευρώ περισσότερα στο πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” από εθνικούς πόρους.

– Το συνολικό πρόγραμμα απορροφά 10 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016.

Το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” είναι υψίστης σημασίας για την Κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύεται από το ύψος της χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους τόσο για τη φετινή όσο και την περσινή χρονιά. Ειδικά για το έτος 2017-2018 το κονδύλι που δίνεται από εθνικούς πόρους ανέρχεται σε 133.112.745 ευρώ και περίπου 72 εκατ. ευρώ δίνονται από το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 205 εκατ. ευρώ.

Ο τελικός αριθμός παιδιών που θα μπουν φέτος σε παιδικούς σταθμούς είναι περίπου 11% μεγαλύτερος από πέρσι.

Αναλυτικά: Φέτος οι δικαιούμενοι voucher είναι 92.231 έναντι 84.800 της περσινής χρονιάς. Οι έγκυρες υποψηφιότητες είναι φέτος 132.982 ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 121.569.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα δοθεί ισόποσος αριθμός voucher με όσα δεν έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι τότε για γονείς που είναι επιλαχόντες και έχουν βρει θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Έτσι, λοιπόν, ο συνολικός τελικός αριθμός των ωφελούμενων θα υπερβεί τις 100.000 έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς, με το περίπου 60% να προέρχεται από τα φτωχότερα στρώματα.

Το μεγάλο “αγκάθι” στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος βρίσκεται σε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα μεταξύ 2000 και 2014. Πολλοί δήμοι, αλλά και η κεντρική διοίκηση, δεν έδωσαν εκείνη την περίοδο την πρέπουσα σημασία στην προσχολική ηλικία και ενώ υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη σχεδιασμένη ανέγερση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Επομένως, η μεγάλη ανισοκατανομή των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι ένας αριθμός παιδιών θα μείνουν χωρίς σταθμό αφού δεν υπάρχει στην πόλη ή την περιοχή τους.

Ακριβώς γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση 1.800 νέων σταθμών με 45.000 επιπλέον θέσεις παιδιών το 2019 και το 2020. Για το σκοπό αυτό διατίθενται από το 2019 και εφεξής 260 εκατ. ευρώ από τα αντίμετρα.”.

Πηγή: capital.gr

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.