Κυπριακό ΥΠΕΞ: Αποκλειστήκαμε από τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Sharing is caring!
0Shares

Η Κύπρος αποκλείστηκε εκ των προτέρων από τη διεκδίκηση των αποκεντρωμένων ευρωπαϊκών οργανισμών (που μέχρι σήμερα εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αναμένεται να μετακινηθούν λόγω Brexit), λόγω «συγκεκριμένων και αυστηρών» κριτηρίων που έχουν τεθεί, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή του στις 28 Ιουλίου στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, εξέφρασε την έντονη επιθυμία για τη μετεγκατάσταση στην Κύπρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων «στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, αλλά και ισορροπημένης γεωγραφικής κατανομής των ευρωπαϊκών Οργανισμών». Επίσης, ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μικρών κρατών-μελών, ιδιαίτερα της περιφέρειας.

Σε σχέση με τη διαδικασία μετεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε έγκαιρα το ενδιαφέρον της.

Η διαδικασία επιλογής της νέας έδρας του Οργανισμού περιέλαβε «αυστηρά κριτήρια», τα οποία εκ των πραγμάτων αποκλείουν «a priori» την Κύπρο από τη δυνατότητα διεκδίκησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται ότι τα κριτήρια αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας των δύο οργανισμών με την ύπαρξη έτοιμων κτιριακών υποδομών, καθώς και μικρή διάρκεια πτήσεων και προσβασιμότητα των οργανισμών μέσω πυκνών αεροπορικών πτήσεων.

Sharing is caring!
0Shares

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.