Ένα γιγάντιο έργο αυτό της μετακίνησης 4,5 εκατομμυρίων ρολογιών της ΔΕΗ στον ανταγωνισμό, θα χρειαστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μειωθεί με βάση τις μνημονιακές απαιτήσεις το μερίδιο της εταιρείας στο 50% έως το 2020.

Όπως επισήμανε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μανώλης Παναγιωτάκης στο πλαίσιο συνεδρίου για την ενέργεια, πρόκειται για ένα ανέφικτο και πρακτικά άστοχο σχέδιο που προκαλεί στρεβλώσεις.

Ο σχεδιασμός της αγοράς, σημείωσε, δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες πίεσης, επισημαίνοντας ότι οι παθογένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν αφού κλείσει η ατζέντα της αξιολόγησης.

«Μέσα σε δύο χρόνια καλούμαστε να κάνουμε τα πάντα. Το business plan προέβλεπε την πώληση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ, την μείωση στο 50% του μεριδίου μας στην αγορά, την αποεπένδυση από το 40% του λιγνίτη και την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών».

Όπως είπε, η τιτάνια προσπάθεια συνεχίζεται με την ΔΕΗ να βλέπει την αναδιάταξη του τοπίου ως μία σημαντική ευκαιρία για να εξελιχθεί και να προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πελάτες της. Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει να εκδίδει μηνιαίους λογαριασμούς μόνο για τους καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 800.000. Στόχος μέχρι τα τέλη του 2018 είναι να φτάσουν τα 2 εκατομμύρια. Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό, επισήμανε ότι και οι εναλλακτικοί πάροχοι εγγράφουν επισφάλειες παρά το γεγονός ότι έχουν επιλεγμένους πελάτες και δεν αποφεύγουν τις αποκοπές. Τόνισε μάλιστα ότι οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν κερδίσει όλοι μαζί το 3,3% της αγοράς.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι σε ένα χρόνο η εταιρεία θα έχει πάψει να έχει δεσπόζουσα θέση. Θα έχει διαθέσει το 40% της παραγωγής της και θα υπάρχουν και ισχυροί παίκτες στην αγορά που θα επηρεάσουν και τους οικιακούς καταναλωτές.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι από την πώληση της μονάδας Μελίτης στην Φλώρινα θα γίνουν επενδύσεις 800 με 900 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίας στα ορυχεία της Βεύης και του Κλειδιού.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ εξέφρασε την πικρία του για το τρένο που άφησε να φύγει η εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα των ΑΠΕ. «Είμασταν οι πρώτοι που εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα αλλά το μερίδιό μας στην αγορά παραμένει πολύ μικρό».

Η εταιρεία θα επενδύσει τον τομέα των ΑΠΕ και της καθαρής ενέργειας και ευχήθηκε να αρθούν τα εμπόδια για την κατασκευή 350 MW στα φωτοβολταϊκά. Επίσης όπως επανέλαβε χθες ο κ. Παναγιωτάκης, η εταιρεία θα προχωρήσει στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και θα επεκταθεί στην ηλεκτροκίνηση (σχετική συμφωνία υπεγράφη πρόσφατα με την Πολωνική Solaris) και το φυσικό αέριο. Επικαλέστηκε μάλιστα πρόσφατο ταξίδι του στην Κορέα, που όπως είπε η αντίστοιχη ΔΕΗ άλλαξε 22 εκατομμύρια μετρητές έναντι 1,3 δισ. ευρώ.