Υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, πρόγραμμα μέτρων ελληνικής ιδιοκτησίας και αυξημένη επιτήρηση μετά το 3ο μνημόνιο είναι το μήνυμα που επαναλαμβάνει για την Ελλάδα ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, κάτι που έπραξε και σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» προσθέτοντας στα σενάρια και τις διεργασίες για τα μνημόνια της επόμενης μέρας.

Αναφέρθηκε σε δυο προϋποθέσεις για την τυπική έξοδο το 3ο μνημόνιο, λέγοντας ότι «για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, η πρώτη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές, η δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα ένα απόθεμα ρευστότητας που θα δώσει στην πρόσβαση στις αγορές ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό είναι η μία προϋπόθεση και αυτή θα έχει εκπληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος». Είναι προφανές ότι το «απόθεμα ρευστότητας» σχετίζεται και συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης.

Η δεύτερη προϋπόθεση κατά τον Μάριο Σεντένο «είναι να υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από τις ελληνικές αρχές. Γι’ αυτό και η συζήτηση που θα έχουμε τώρα στην Ευρώπη, με το Eurogroup και την ελληνική κυβέρνηση, για μια ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση είναι πολύ σημαντική. Επειδή πρόκειται να παραδώσουμε τη διαδικασία και τη λήψη των αποφάσεων στην ελληνική κυβέρνηση». Συνεπώς τα μέτρα δεν θα τελειώσουν τον Αύγουστο του 2018, θα συνεχιστούν με ελληνική διαχείριση.

Εξηγεί επίσης ότι η αυστηρή επιτήρηση συνδέεται και με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, δηλώνοντας πως «συζητούμε στο Eurogroup ένα μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει».

Εμφανίζεται βέβαιος ότι όλο το μνημονιακό πλέγμα μέτρων θα παραμείνει αλώβητο μετά το τέλος του 3ου μνημονίου καθώς στο ενδεχόμενο να υπάρξει «πισωγύρισμα» απαντά «δεν ανησυχώ καθόλου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν οι σχετικές διαβεβαιώσεις, όχι μόνο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι «ο πολιτικός της κόσμος θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον».