Φάμελλος για Eldorado Gold: Έχει μια σύμβαση και μια αδειοδότηση και καλείται να υλοποιήσει

0
88
Ο Σωκράτης Φάμελλος

Αιχμές κατά της Ελληνικός Χρυσός άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ότι με εξώδικό της ζητεί «να ανασκευάσω δηλώσεις για την υπεράσπιση συμφερόντων του Ελληνικού Δημόσιου, όπως αυτά περιλαμβάνονται στη σύμβασή της».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σχετικά με εξώδικα που στάλθηκαν από την εταιρεία στον Υπουργό ΠΕΝ κ. Σταθάκη, στον Υπουργό ΕΘΑ και στον ίδιο και αν αυτά συσχετίζονται με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «έχουμε μια επιχείρηση η οποία έχει μια σύμβαση με το Δημόσιο και μία έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη δραστηριότητα αυτή. Ασχέτως λοιπόν της προσωπικής μου άποψης, σχετικά με το αν είναι εφικτή ή όχι η τεχνολογία, αν είναι περιβαλλοντικά δυνατά ή όχι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην αδειοδότησή της, εφόσον η πολιτεία έχει δώσει κάποιες άδειες και μία σύμβαση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να εφαρμόσει το σύνολο των υποχρεώσεων και των κανόνων της σύμβασης με το Δημόσιο».

Δήλωσε ότι του κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η δημοσιοποίηση του εξωδίκου της Ελληνικός Χρυσός αλλά και η αποστολή εξωδίκου προς τον ίδιο προσωπικά καθώς όπως εξήγησε αυτό δεν έγινε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο, κάποιο σκοπό εξυπηρετεί «δηλαδή κάποιο σκοπό εξυπηρετεί η δημοσιοποίηση προς τα Μέσα Ενημέρωσης των εξωδίκων από την ίδια την Ελληνικός Χρυσός».

«Έχω την εντύπωση ότι η εταιρεία προσπαθεί με μέσα δημοσιότητας να αναπληρώσει παραγωγικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες που δεν υλοποιούνται. Δεν γίνεται επιχειρηματικότητα με δημοσιεύσεις εξωδίκων. Επιχειρηματικότητα γίνεται με τους κανόνες της ισονομίας και της περιβαλλοντικής προστασίας. Η επιχείρηση έχει μια σύμβαση και έχει μια περιβαλλοντική αδειοδότηση, τις οποίες και καλείται να υλοποιήσει» σημείωσε.
Επανέλαβε ότι «ο μόνο που έχει πει δημόσια και αυτό το οποίο περιλαμβάνει και το εξώδικο είναι ότι «η επιχείρηση δεν έχει υλοποιήσει το σχέδιο που έχει με το ελληνικό Δημόσιο. Το Δημόσιο πρέπει να εκπροσωπήσει και να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του και όταν αυτά θίγονται καλά κάνει και πάει στη διαιτησία».

Διευκρινίζει ότι το εξώδικο αναφέρεται στις δικές του δηλώσεις (τις οποίες και ζητεί να ανασκευάσει) και όχι σε δήλωση του κ. Καμμένου.

«Άρα η επιχείρηση έχει κάνει εξώδικο σε εμένα, γιατί υπερασπίστηκα τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου διαχρονικά, και μάλιστα τα συμβατοποιημένα, και όχι με βάση την προσωπική μου άποψη» συμπεραίνει και προσθέτει ότι «επιχειρηματικότητα με δελτία Τύπου δεν γίνεται».

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΕΝ στις 23/5/2017, είναι η επίλυση του θέματος μέσω προσφυγής στη διαιτησία.