Θεσσαλονίκη: Με ξένους διπλωμάτες συναντήθηκε ο Γιάννης Αμανατίδης

0
81
Ο Γιάννης Αμανατίδης

«Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδουμε ξεχωριστή σημασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε ο Γιάννης Αμανατίδης κατά την ομιλία του σήμερα ενώπιον γενικών προξένων και αντιπροσώπων έμμισθων διπλωματικών Αρχών ξένων χωρών στη συμπρωτεύουσα.

Σκοπός της συνάντησης με τους ξένους διπλωμάτες ήταν «να έχουμε μία ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση για τις δυνατότητες, αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις σε συνεργασία με τις χώρες που εκπροσωπείτε στην πόλη αυτή», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ακόμη πως «έχουμε αποφασίσει και ήδη κάνουμε πράξη, η πόλη αυτή να φιλοξενεί σημαντικές περιφερειακές διασκέψεις και συναντήσεις και σας παραπέμπω στις πρόσφατες τριμερείς συναντήσεις που έγιναν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αντίστοιχα».

Επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει «σημαίνοντα ρόλο» στους τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Όπως ήδη γνωρίζετε, είπε, στην πόλη θα ανεγερθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα αναδείξει τη συμβολή του εβραϊκού ελληνισμού στην ιστορία της. «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο φιλοξενεί επίσης την προσφάτως ιδρυθείσα έδρα Ποντιακών Σπουδών που καλύπτει την ιστορία ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής διασποράς. Πρόθεσή μας, επίσης, είναι να φιλοξενήσουμε στην πόλη την έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ενώ πρόσφατα, τον Ιούνιο, παρουσιάσαμε εδώ τον ψηφιακό χάρτη της ελληνικής διασποράς», συμπλήρωσε.

Στη συνάντηση εργασίας παρέστησαν, επίσης, η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, η αναπληρώτρια γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Κυριακή Τεκτονίδου και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Παπανδρέου. Από πλευράς των ξένων έμμισθων προξενικών Αρχών στην πόλη, διπλωμάτες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Τουρκίας, Τσεχίας, πΓΔΜ και Αλβανίας.